Scriitoarea și jurnalista Doina Cernica și-a lansat miercuri, 20 septembrie 2023, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Sala de Artă „Elena Greculesi”, al treilea volum al cărții de publicistică „Țara de Sus, de mai sus”, în cadrul Salonului Literaturii Române din Bucovina, ediția a XVIII-a.
Dr. Alis Niculică, de la Biblioteca Bucovinei, instituție care anul acesta sărbătorește centenarul, a vorbit despre carte și despre Doina Cernica, „unul dintre cei mai dragi și devotați prieteni ai Bibliotecii, ai cărții, ai artelor”. Specialistul din cadrul bibliotecii județene a precizat că pentru ca volumul să poată fi tipărit sub egida Centenarului Bibliotecii „a cântărit mult faptul că mare parte dintre evenimentele la care domnia sa se referă în carte au avut loc în Sala de Artă devenită acum simbol, <Elena Greculesi>, sub acoperământul bine primitor al Bibliotecii Bucovinei, o instituție puternic prezentă în peisajul cultural al județului, prin manifestările de calitate pe care le găzduiește, dar și, cu modestie amintim, prin truditorii săi – autori de cărți de certă valoare științifică și culturală”.
Înconjurată de mulți prieteni din lumea literară, Doina Cernica a primit cu bucurie felicitări și flori din partea celor dragi, având o strălucire aparte, dată și de „picătura de culoare”, de vestimentația și accesoriile în nuanțe de albastru, culoare asociată cu pacea sufletească, cu serenitatea.
Dr. Alis Niculică le-a amintit celor prezenți de primele două volume din seria „Țara de Sus, de mai sus”: primul volum consacrat literelor (2015), al doilea volum consacrat artelor (2016), iar al treilea volum, lansat pe 20 septembrie 2023, este dedicat în egală măsură „celor înzestrați cu mânuirea plină de har a condeiului și penelului”.
„Volumul al III-lea al <Țării de Sus, de mai sus> este ilustrat, pe coperta 1, cu o altă creație din ciclul <Tărâmul albastru> al măiastrei artiste Dany-Madlen Zărnescu, iar pe coperta a 4-a cu două fotografii sugestive: una de la Salonul Internațional de Carte Românească de la Cernăuți și cealaltă cu participanți în tabăra de creație plastică de la Casa Poveste din Câmpulung Moldovenesc. În acest volum, sunt ordonate cronologic scrieri apărute în <Crai nou>, <Bucovina literară>, <Scriptum> (Suceava), <Ateneu> (Bacău) și <Spații culturale> (Râmnicu Sărat), începând din februarie 2015, până în decembrie 2022”, a amintit Alis Niculică, completând că cei care vor citi cartea Doinei Cernica vor avea parte de o călătorie de la Suceava la Cernăuți, de la Putna la Boian, de la Voroneț la Mahala, de la Vama la Crasna, de la Câmpulung la Storojineț. „Și simți că, de fapt, Bucovina este din nou întreagă, că sârma ghimpată poate fi netezită, îmblânzită, măcar iluzoriu, de cuvânt sfânt și culoare. În același fel, simți puternic faptul că România este și dincolo de Prut, până la Chișinăul mult iubit, unde Bucovina este la ea acasă, prin toți reprezentanții săi stabiliți acolo și pentru că, nu-i așa, <pe pământul românesc, soarele întâi la Chișinău răsare>, cum atât de frumos rostește doamna Doina Cernica”, apreciază Alis Niculică.
· „Un instrument de lucru de mare preț pentru cercetătorii de mâine”
În cartea Doinei Cernica, veți descoperi „creatorii de frumos, fie ei literați, fie artiști plastici, tapiseri, arhitecți etc.”, spune Alis Niculică, amintind de monahia Elena Simionovici, Liviu Suhar, Cela și Costin Neamțu, Nina Cionca, Tațiana Vlad Guga, Alexandrina Cernov, Nicolae Dabija, Dumitru Teodorescu, Dany Madlen Zărnescu, Maria Toacă, Oana Chilariu-Moruz, Calistrat Costin, Constantin Flondor.
„Țara de Sus, de mai sus”, volumul III (București, Editura Akakia, 2023), este în opinia dr. Niculică „un document remarcabil, un instrument de lucru de mare preț pentru cercetătorii de mâine ai fenomenului cultural-literar-artistic din Bucovina de astăzi, pentru cei interesați de alcătuirea unor monografii ale personalităților remarcabile cu care noi suntem contemporani, de scrierea unor lucrări de sinteză despre anii de dinainte de... Reunire. Putem visa, nu este așa?” Cititorii scriitoarei Doina Cernica se așteaptă ca în viitor să fie publicat un al patrulea volum „Țara de Sus, de mai sus”, care să reunească cronici de evenimente (aniversări, comemorări, vernisaje etc.) petrecute în anul 2023.
Criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu spunea la un moment dat că „în extremitatea nordică a ţării, la Suceava, trăieşte şi scrie Doina Cernica, o scriitoare talentată deghizată de o viaţă întreagă în ziaristă. (…) Este foarte încurajator să ştii că există, fie şi în îndepărtata (de Bucureşti) Suceava, oameni ca Doina Cernica. Ca să fii remarcat şi preţuit de ea, merită să te străduieşti să realizezi o operă”. ,,Paginile scrise de Doina Cernica au parfum, supleţe, claritate şi o covârşitoare notă de lirism”, amintea și poeta, prozatoarea, criticul literar Valeria Manta Tăicuţu.
Cei care vor citi cărțile Doinei Cernica vor putea, fiecare, să descopere „stilul domniei sale de a scrie, care vine din sufletul său generos și larg deschis către frumos, în care încap, fără discriminare, toți creatorii de frumos, pe care îi respectă și îi iubește deopotrivă”, spune dr. Alis Niculică.