Foștii miniștri liberali suceveni senatorul Constantin Daniel Cadariu și deputatul Bogdan Gheorghiu au participat, miercuri, la Ministerul Transporturilor, la semnarea contractului pentru proiectarea și construcția lotului Leghin - Târgu Neamț din autostrada A8. După semnarea contractului, în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, cei doi parlamentari PNL de Suceava au evidențiat faptul că acesta este un proiect deosebit de important, primul pas de a uni Moldova cu Transilvania și care va aduce numeroase beneficii pentru dezvoltarea economică și socială a regiunii.
De precizat că asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL a fost desemnată câștigătoarea contractului pentru proiectarea și execuția secțiunii trei a autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț, cu prețul de 1,56 miliarde de lei (fără TVA). Constructorul român trebuie să finalizeze lucrările, finanțate prin PNRR, în termen de 30 de luni, din care șase luni perioada de proiectare și 24 de luni perioada de execuție a lucrărilor, pentru cei 29,91 km ai acestei secțiuni (Leghin - Târgu Neamț), care face parte din A8 (Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași - Ungheni).
În același timp, Constantin Daniel Cadariu și Bogdan Gheorghiu au prezentat și câteva dintre avantajele majore ale acestei conexiuni rutiere, respectiv dezvoltare economică regională, fiind facilitat transportul rapid și eficient al mărfurilor între cele două regiuni, stimulând astfel dezvoltarea economică. „Companiile și întreprinderile din ambele regiuni vor avea acces mai ușor la piețe și resurse, ceea ce va favoriza creșterea comerțului și a investițiilor. De asemenea, se vor crea noi oportunități de afaceri și locuri de muncă. Apoi vorbim de îmbunătățirea accesului la servicii și facilități. Autostrada va asigura un acces mai rapid și mai facil la servicii și facilități pentru locuitorii din Moldova și Transilvania. Oamenii vor putea călători mai ușor între cele două regiuni pentru a beneficia de servicii medicale, educație, cultură, divertisment și alte activități”, au transmis cei doi parlamentari PNL de Suceava. La acestea se adaugă și stimularea turismului și a dezvoltării regionale, prin facilitarea accesului turiștilor la atracțiile și destinațiile turistice, promovarea mai eficientă a patrimoniul cultural, peisajelor naturale, tradițiilor și gastronomiei lor, atrăgând astfel mai mulți vizitatori și generând venituri suplimentare.
· „Importanța acestui proiect este de necontestat pentru județul Suceava, care va cunoaște o dezvoltare fantastică și creșterea nivelului de trai al tuturor locuitorilor”
Cadariu și Gheorghiu au mai precizat că printre avantaje se numără și reducerea timpului de călătorie și a costurilor asociate: autostrada A8 va reduce semnificativ timpul de călătorie între Moldova și Transilvania, ceea ce va aduce beneficii atât pentru călătorii de afaceri, cât și pentru turiști. Ei au arătat că reducerea timpului petrecut în trafic va duce la economii de combustibil și la scăderea costurilor asociate cu transportul, iar autostrada va contribui la reducerea congestiei rutiere pe alte drumuri, ceea ce va îmbunătăți fluxul de trafic în general. Parlamentarii liberali au arătat că se va asigura conectivitatea regională și coeziune națională, consolidarea legăturilor între estul și vestul României, contribuind la creșterea cooperării regionale și la dezvoltarea unei identități naționale comune. Aceasta, spun cei doi parlamentari, va facilita schimbul cultural, social și economic între cele două regiuni și va promova solidaritatea și coeziunea în întreaga țară.
„Este de subliniat faptul că acest proiect a fost susținut constant de PNL și de către Gheorghe Flutur, care au militat pentru realizarea acestei autostrăzi vitale pentru România. Prin eforturile sale și prin determinarea de a aduce progres și dezvoltare, astăzi putem să ne bucurăm de acest pas major în construirea infrastructurii rutiere moderne. Importanța acestui proiect este de necontestat pentru județul Suceava, care va cunoaște o dezvoltare fantastică și creșterea nivelului de trai al tuturor locuitorilor, dar trebuie să avem în vedere faptul că este nevoie de maturitate, muncă de echipă și stabilitate la nivel decizional pentru a duce la bun sfârșit un proiect atât de amplu, într-o zonă cu un potențial fantastic, ceea ce echipa PNL a demonstrat în nenumărate rânduri că e perfect capabilă să realizeze”, au încheiat Constantin Daniel Cadariu și Bogdan Gheorghiu.