Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 220 (8444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Descinderi și la Suceava în cadrul acțiunii privind producătorii de țigări și prăjituri cu compoziții psihoactive

Marţi, 19 Septembrie 2023 (14:21:25)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ampla acțiune a procurorilor de la DIICOT – Serviciul teritorial Iași din dimineața zilei de 19 septembrie, care vizează în special persoane care controlau două societăți din Iași, acuzate că au produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse gen jeleuri, prăjituri, drajeuri etc., cunoscând că au în compoziție substanţe psihoactive, a constat într-un total de 121 de percheziții domiciliare pe raza mai multor județe, inclusiv în Suceava. Nu avem detalii despre ce a cuprins acțiunea de la Suceava, însă foarte probabil este vorba de percheziții la magazine care vindeau astfel de produse.

 

·        Un comerț care până mai ieri a fost tolerat ca legal

Miezul anchetei DIICOT este legat de Iași, unde, la finele anului 2022, ”mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăți comerciale au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive”. Conform unui comunicat al procurorilor de la DIICOT, ”aceştia produc și comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip edibles (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc.), cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC.
De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă”. 

 

·        Explozie a consumului de țigări electronice cu derivați din plante de canabis, preponderent printre elevi  

Această acțiune vine în contextul în care în rândul tinerilor din școli s-a înregistrat o creștere exponențială a consumului produselor de acest gen, în special țigări electronice care ar avea în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv.  

O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite  generic "etnobotanice".

 

·        Comerț online, dar și în magazine din centrele comerciale

Aceste produse sunt vândute fie prin intermediul unor site-uri, cât și în magazine aflate preponderent în centre comerciale.
În urma investigațiilor DIICOT au fost identificate 28 societăți care comercializează astfel de produse la nivel național. Aceste societăți au profitat de faptul că dispozitivele de tip "vape" se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane. 
Din cercetări s-a stabilit faptul că minorii au avut acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care vând astfel de produse, deși cunosc efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le comercializează fără nici o restricție, inclusiv minorilor.
La sediul DIICOT Iași urmau să ajungă, pentru audieri, 42 de persoane.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Descinderi și la Suceava în cadrul acțiunii privind producătorii de țigări și prăjituri cu compoziții psihoactive.
 Vizualizări articol: 2981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Descinderi și la Suceava în cadrul acțiunii privind producătorii de țigări și prăjituri cu compoziții psihoactive5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei