joi, 14 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 216 (8440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Creștinii din satul Racova, comuna Udești, au sărbătorit, de Înălțarea Sfintei Cruci, hramul bisericii

Joi, 14 Septembrie 2023 (16:26:17)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de credincioși din satul Racova, comuna Udești, au sărbătorit joi, de Înălțarea Sfintei Cruci, hramul bisericii. A fost o zi specială, o zi de rugăciune, o zi plină de semnificații pentru participanți.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor format din nouă preoți, în frunte cu părintele arhidiacon misionar protopopesc Constantin Maloș, Protopopiatul Suceava 2. Printre participanții la evenimentul religios s-au aflat primarul comunei Udești, Cristea Ostrovan, secretarul comunei, Mircea Tan, Mihaela Bârsan, inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, născută la Chilișeni, comuna Udești.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, preotul paroh Ovidiu Devisevici, gazda evenimentului și persoana care s-a ocupat de toată organizarea sărbătorii de la Racova, a spus: „Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare care ne aduce aminte că este de datoria noastră să ne purtăm crucea care ne este dată, mai ușoară, mai grea, cu bucurie, indiferent dacă sunt necazuri în viața noastră, neajunsuri sau numai bucurie. Dar niciodată să nu cârtim în fața lui Dumnezeu. Aduc mulțumire părinților care au venit azi la slujbă, în comuna noastră, pentru această frumoasă împreună-slujire, dar aducem mulțumiri și corului de la Udești, care ne-a cântat și ne-a încântat”.

O scurtă predică despre semnificația zilei de 14 septembrie a ținut și pr. Ștefan Bucșă: „Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci trebuie explicată din două perspective: cea istorică și cea duhovnicească. Nicolae Iorga spunea că <Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții, se simte singur și trist în lume>. Noi trebuie să păstrăm credința noastră strămoșească, iar trecutul trebuie să reînvie în inima noastră. După o perioadă îndelungată de persecuții de peste 300 de ani, Împăratul Constantin reușește, în anul 312, să îl învingă pe Maxentius, dar nu oricum, ci cu puterea Sfintei Cruci, care i s-a arătat pe cer. Văzând acest lucru, pune pe stindarde semnul crucii, ca semn al biruinței în luptă. În anul 313, Împăratul Constantin a dat o lege în favoarea creștinilor, care dă libertate religioasă tuturor creștinilor. Aceștia nu mai pot fi persecutați, omorâți. Urmează, de atunci, o perioadă de înflorire a creștinismului. (...) Azi, omul a rupt iubirea de jertfă în orice. Și este greșit. Nu există iubire fără jertfă. Iubirea jertfelnică trebuie să o cultivăm de când suntem mici. Iubirea jertfelnică înseamnă a dărui, înseamnă a lăsa de la tine, înseamnă a te smeri, înseamnă a-l iubi pe aproapele ca pe tine însuți. Rugându-ne la Sfânta Cruce, ne rugăm lui Hristos, la ceea ce reprezintă, și cum au spus și Sfinții Părinți, Crucea este arma împotriva diavolului”.

 

 

Slujbă pe dealul Oadeci

Tot joi, pe 14 septembrie 2023, un sobor format din cinci preoți, împreună cu mai mulți localnici, a urcat pe dealul Oadeci (cel mai înalt loc din comuna Udești), pentru a citi Acatistul Sfintei Cruci, chiar în apropierea locului unde sunt înălțate o cruce de metal de mari dimensiuni și steagul tricolor, „Crucea speranței, împreună cu tricolorul maiestuos”.

La eveniment au participat oficialități locale și mulți credincioși. „Preoții din partea locului au vrut să arate buna înțelegere dintre ei, dând astfel un exemplu de unitate pentru comunitate. Evenimentul a avut loc pentru al III-lea an consecutiv și organizatorii își doresc să împământenească această tradiție”, ne-a spus Mihaela Bârsan. Soborul de preoți care a urcat pe dealul Oadeci a fost format din pr. Mihai Alexandru, Parohia Udești 1, pr. Adrian Barghier, Parohia Udești 2, pr. Eugen Ciceu, Parohia Reuseni, pr. Valentin Onea, Parohia Securiceni, pr. Mihai Mihoc, Parohia Luncușoara, și corul Bisericii „Sf. Dumitru” din Udești. Vă reamintim că în anul 2020, de praznicul Înălţării Sfintei Cruci, a fost sfinţită crucea metalică cu o înălțime de 15 metri de pe dealul Oadeci - Udești.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creștinii din satul Racova, comuna Udești, au sărbătorit, de Înălțarea Sfintei Cruci, hramul bisericii.
 Vizualizări articol: 2011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Creștinii din satul Racova, comuna Udești, au sărbătorit, de Înălțarea Sfintei Cruci, hramul bisericii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei