Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 207 (8431)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5135 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Criticul și istoricul literar Mircea A. Diaconu a publicat recent volumul „Ciprian Porumbescu - În marginea Imperiului”

Luni, 4 Septembrie 2023 (10:34:07)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Criticul și istoricul literar Mircea A. Diaconu, profesor universitar și prorector al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, conducător de doctorat, redactor-șef al revistei „Meridian Critic”, a scos recent de sub tipar volumul „Ciprian Porumbescu - În marginea Imperiului”, la editura universității sucevene.

Autorul mai multor volume de istorie și critică literară, Mircea A. Diaconu se ocupă în cea mai recentă carte publicată de viața și opera compozitorului Ciprian Porumbescu „de reconstituire a omului interior”.

În afara operei propriu-zise, spune autorul, „s-au păstrat de la Ciprian Porumbescu un jurnal și o bogată corespondență. Puse cap la cap, ca într-un puzzle, faptele din aceste dosare de existență constituie sursa prezentei încercări de reconstituire a omului interior. În miezul lui, frumusețea pură a libertății. E libertatea omului tânăr și, mai ales, libertatea artistului genuin, care își transformă existența, cu orice risc, într-o continuă revanșă în fața vulnerabilității resimțite acut”.

Mircea A. Diaconu mai spune că, în fapt, „Ciprian nu e tentat să-și pună hainele de martir, nici de preot. Mai mult, nu acceptă să devină prizonierul nici unei înstrăinări. Într-un mediu puternic formalizat, își strigă candoarea și revolta: e singur împotriva tuturor. Căci nu numai singurătății, ci și morții, pe care o simte hămăind prin preajmă, ba chiar tatălui, Bucovinei înseși, teologiei chiar, toate cu gradul lor de conformism, inerție și neputință, Ciprian le răspunde printr-o vitalitate debordantă, prin jocuri de tot felul, lingvistice mai ales, prin chefuri, taifasuri și, nu o dată, prin lungi scrisori în care se mărturisește”.

Criticul și istoricul literar Mircea A. Diaconu își structurează foarte bine cartea, pentru ca cititorul să intre, treptat, în miezul poveștii de viață a compozitorului Ciprian Porumbescu. După „Fragmentarium. O introducere”, cartea cuprinde mai multe capitole, în care veți descoperi informații despre „Ciprian Porumbescu, Un Goliard?!” („Cuvinte despre o identitate ultragiată. Cine este Ciprian Porumbescu?”, „Biografia. Piese dintr-un puzzle”, „ Artă și revoltă”, „Jucărioare poeticești și muzicale. Carpe diem”, „Caragiale la Cernăuți?”, „Singur împotriva tuturor”, „Boala, moartea și metamorfozele râsului”, „Iubirea, o fantasmă”, „Un goliard?”); „Contrapuncte. Explicație” („Problema evreiască și arta”, „Viena: muzicăreală, Bertha, fete, petreceri”, „Liber, în luptă cu deșertăciunile”, „Fascinația civilizației, în câteva scenarii”, „Între exilul în Paradis și existența naturală”, „Un pas înapoi: semne din Paradis”, „Acasă, o fantasmă în plus”, „Concluzie provizorie: boala, o imanență”; „Mică poveste despre rochia Berthei” („O incursiune printre manuscrise, ediții etc., etc.”); „Ultimele Zile la Viena (În jurul unei fotografii)”. „La marginea Imperiului, un tânăr artist își trăiește pe viu candoarea și revolta. Numele lui este Ciprian Porumbescu”, spune criticul și istoricul literar Mircea A. Diaconu. Nu ne rămâne decât să citim această carte și să descoperim „mărturisirile” compozitorului Ciprian Porumbescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criticul și istoricul literar Mircea A. Diaconu a publicat recent volumul „Ciprian Porumbescu - În marginea Imperiului”.
 Vizualizări articol: 620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Criticul și istoricul literar Mircea A. Diaconu a publicat recent volumul „Ciprian Porumbescu - În marginea Imperiului”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei