Pompierii militari suceveni au intervenit două zile la rând la incendii de vegetație uscată care au pus în pericol fond forestier și culturi agricole.
Primul incendiu, de mari proporții, a izbucnit luni, între Capu Câmpului și Valea Moldovei.
Pompierii militari, alături de lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Valea Moldovei, au intervenit pentru a opri incendiul care deja se extinsese foarte mult. Flăcările s-au întins pe aproximativ 50 de hectare de vegetație uscată și au pus în pericol culturile agricole din zonă.
A doua zi, marți, lucrătorii Direcției Silvice Suceava au solicitat sprijinul pompierilor militari pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în fondul forestier de pe raza comunei Pojorâta.
Pompierii, alături de lucrători ai Ocolului silvic și voluntari, au oprit la timp incendiul care a distrus vegetație uscată și litieră de pădure.
”Practic, flăcările au fost stinse înainte ca acestea să ajungă la coronamentul arborilor, însă pericolul a fost unul iminent, pe fondul temperaturilor ridicate și a vântului care se manifesta în rafale. Având în vedere pericolul generat de aceste evenimente, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS”! este mesajul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.