Un caz de delapidare cu prejudiciu foarte mare de la Primăria Valea Moldovei, trimis spre judecare după o anchetă întinsă pe câțiva ani, a ajuns la previzibilul deznodământ al prescrierii faptelor care sunt deja vechi de 10 ani de zile. Judecătoria Gura Humorului a încetat procesul penal prin prescriere, ceea ce înseamnă că fosta contabilă trimisă în judecată a scăpat de orice răspundere penală.
Cum prescrierea nu este totuna cu nevinovăția, contabila are de achitat întregul prejudiciu care i se impută, suma de 367.000 de lei. Parte civilă în proces este Primăria Valea Moldovei care, cel puțin teoretic, ar trebui să își recupereze prejudiciul direct de la fosta angajată.
La nivel teoretic, decizia nu este definitivă și poate fi contestată de procurori.
· Sume mari delapidate pe „spatele” unor angajați, consilieri locali, dar și al unor persoane cu handicap
Conform anchetei procurorilor de la Gura Humorului, în perioada ianuarie 2013 - mai 2014, Renate Zisca, contabila de la Primăria Valea Moldovei, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin mai multe acțiuni, săvârșite în baza aceleiași rezoluții infracționale, și-a însușit în interes propriu și pentru alte persoane, prin efectuarea unor viramente neautorizate, suma de 357.404 lei din fondurile de trezorerie ale unității administrative Valea Moldovei.
A fost vorba de viramente bancare pentru zece salariați ai Primăriei Valea Moldovei, peste veniturile nete de primit înscrise în statele de plată, plăţi reprezentând indemnizații de şedinţă pentru 12 consilieri locali, dar și viramente pentru asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, respectiv pentru câteva persoane cu handicap care au beneficiat de indemnizaţii achitate prin casieria unităţii.
Inculpata a recunoscut că şi-a alimentat contul de card bancar cu sume necuvenite, dar a pretins în mod nejustificat că din sumele respective a efectuat mai departe plăți către beneficiari, au arătat procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.
· Semnături falsificate pentru delapidarea banilor
Ancheta a fost complexă pentru că au fost audiați toți cei care apăreau că au beneficiat de sume. A fost nevoie inclusiv de dovedirea falsificării a numeroase semnături.
Fiind audiaţi de procurorul de caz, cei 12 consilieri locali au declarat la unison că nu au încasat respectivii bani.
”Fiind audiaţi în prezenta cauză, toţi cei 12 consilieri locali sau moştenitorii acestora care figurează ca şi cum ar fi încasat sume reprezentând indemnizaţii de şedinţă peste limita prevederilor legale au declarat la unison faptul că semnăturile din dreptul numelui de pe statele de plată înaintate de Primăria comunei Valea Moldovei nu le aparţin, nu au fost executate de ei, iar sumele de bani care figurează în dreptul lor nu le-au încasat niciodată. De asemenea, toţi consilierii locali care au ridicat sumele de bani cuvenite de la casieria unităţii au arătat faptul că statele de plată pe care le-au semnat pentru ridicarea sumelor de bani de la casieria primăriei aveau un alt format decât cel prezentat de unitate în procesul civil”, se arată în ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.
Anchetatorii au comparat şi semnăturile consilierilor de pe statele de plată cu cele date cu alte ocazii. S-a stabilit astfel că semnăturile au fost falsificate, iar sumele de bani reprezentând indemnizaţii de şedinţă peste limita prevederilor legale au fost însușite de către inculpată, care nu a dat pe parcursul urmăririi penale nici un fel de explicaţii pentru neconcordanţele constatate.
· S-a pensionat pe caz de boală și a recunoscut în cele din urmă acuzațiile
Pe parcursul urmăririi penale, cu ocazia audierilor în calitate de suspect şi inculpat, Renate Zișca a refuzat inițial să facă vreo declarație cu privire la învinuirile ce i se aduc, motivând diferite probleme de sănătate. Aceasta a depus și documente medicale care atestă probleme medicale multiple din cauza cărora s-a și pensionat.
Audiată apoi în calitate de inculpat, femeia a declarat că este pensionată pe caz de boală din anul 2014 și că recunoaşte şi regretă săvârşirea faptelor. Ea nu a dorit să intre în detalii despre sume și unde au ajuns acestea.
La vremea punerii sub acuzare procurorii aveau date doar de o remorcă aflată în proprietatea acesteia.
· Aproape cert femeia a beneficiat de complicitate
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au convingerea că inculpata nu a acționat singură și că nu și-a însușit ea toți banii, însă femeia nu a dorit să dea declarații detaliate și și-a asumat integral faptele.
Primar la vremea delapidării era Constantin Moroșan, care a fost în fruntea primăriei timp de 20 de ani. Acesta le-a declarat anchetatorilor că nu a avut cunoștință despre aceste plăți eronate, iar de câte ori a pus întrebări contabila l-a asigurat că totul este în regulă, iar ea își asumă totul prin semnătură.