Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Nord-Est, organizează, în perioada 11-13 august 2023, evenimentul Zilele Culturii Urbane la Uzina de Apă Suceava (str. Apeductului, nr. 4).
Ediția din acest an, a X-a, marchează aniversarea a „100 + 11 ani de la darea în folosință a fostei Uzine de apă”, la data de 12 august 1912.
Tema principală este „Educație prin patrimoniu”, iar manifestările cuprind evenimente care se desfășoară pe parcursul a trei zile.
Vineri, 11 august, de la ora 13.00, este organizată deschiderea publică a manifestării, alături de invitați și de arh. Constantin Gorcea, membru al Senatului UAR (Uniunea Arhitecților din România), președinte Filiala Nord-Est a UAR, și de arh. Ion Andriu, președinte Sucursala Suceava-Botoșani a UAR.
Tot vineri vor fi vernisate expozițiile „Educație prin patrimoniu (arh. Iulia Condrea și arh. Alexandru Oltean) și „Istoria piețelor din Cernăuți sec. XIX-XXI” (arh. Inna Ostrovsca).
Sâmbătă, 12 august, sunt programate vizite pe șantierele de restaurare de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava și de la Biserica Sf. Gheorghe, monument inclus în Patrimoniul Mondial. Programul mai include conferințe, sesiuni de întrebări și răspunsuri, vizită la Muzeul Satului Bucovinean - școala din Securiceni – Udești etc.
Ziua porţilor deschise la Uzina de Apă Suceava se desfășoară duminică, de la 10.00 la 15.00, însă expozițiile vor fi deschise publicului și în perioada următoare, până pe 31 august, după programul obișnuit al Centrului. Programul complet al manifestărilor poate fi consulat pe pagina Centrului de Arhitectura, Cultura Urbana și Peisaj Uzina de Apă Suceava.
Parteneri ai evenimentului - Universitatea Ștefan cel Mare” Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuțiului, Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei – Suceava, Asociația Heritage pentru UNESCO, ACET Suceava, Rădoi-enginnering.
• Uzina de Apă Suceava
Uzina de Apă Suceava (Wasserwerk der Stadt Suczawa) a fost proiectată în anul 1908 şi construită în anul 1910 de firma Thiem und Sohn. Dată în folosinţă la data de 12 august 1912, Uzina de Apă este în prezent monument istoric care face parte din patrimoniul naţional, graţie demersurilor arhitecţilor suceveni din cadrul Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Nord-Est, care au iniţiat un proiect de reabilitare a clădirii, transformată acum în Centrul de Cultură Urbană, Arhitectură şi Peisaj.