Reprezentanții mediului de afaceri din județul Suceava avertizează că noile majorări de impozite și taxe anunțate de Guvernul României vor duce la închiderea a nu mai puțin de jumătate din întreprinderile mici și mijlocii care sunt în activitate în momentul de față. La solicitarea Patronatelor Întreprinderilor Mici și Mijlocii Suceava, la sediul Prefecturii Suceava a avut loc o ședință a comisiei de dialog social în care reprezentanții firmelor din județ și-au exprimat nemulțumirea față de inițiativa Guvernului de a crește taxele, impozitele și salariul minim pe economie. Ședința a fost condusă de prefectul Alexandru Moldovan, iar la discuții au participa și administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, subprefecții Cristian Șologon și Florin Sinescu, precum și lideri ai structurilor patronale din județ, printre care președintele Patronatelor IMM din județ, Liliana Agheorghicesei, vicepreședintele Patronatului Femeilor de Afaceri, Luminița Chihai, și vicepreședintele Federației Operatorilor Români de Transport, Beniamin Lucescu.
După discuțiile cu oficialitățile sucevene, Liliana Agheorghicesei a declarat că majorarea impozitelor va crea o situație fără precedent în mediul de afaceri din România, în condițiile în care foarte multe firme nu își vor mai putea continua activitatea. „Nu acceptăm ca de fiecare dată orice Guvern care vine la putere prima dată să lovească în mediul de afaceri. Acest lucru nu mai este permis. Suntem hotărâți să facem toate demersurile pentru a apăra întreprinderile mici și mijlocii. Suntem deschiși la dialog, dar pentru început considerăm ca cei care dețin destinele acestei țări întâi să vină ei cu metode și cu propuneri de a reduce cheltuielile bugetare și apoi putem să fim și noi solidari”, a spus Liliana Agheorghicesei.
La rândul ei, Luminița Chihai a precizat că ordonanța propusă de Guvern modifică profund sistemul fiscal în defavoare firmelor mici, a micro-întreprinderilor și a persoanelor fizice autorizate în special. „Aceste modificări vor duce la închiderea multor întreprinderi, dacă luăm în calcul că dacă până la 30 iunie s-au desființat 33.800 de firme pe legislația existentă, cred că 50% din micro-întreprinderi și PFA se vor desființa. Asta înseamnă șomaj și bani mai puțini la buget. Ne-am săturat să fim doar noi caii de bătaie”, a spus Luminița Chihai. Ea nu a exclus faptul ca, în situația în care Guvernul va aproba aceste majorări de impozite și taxe, firmele să recurgă la o grevă fiscală, însă această măsură ar fi tot în defavoarea IMM-urilor în condițiile în care s-ar ajunge la dobânzi și penalități la plata dărilor.
Nu în ultimul rând, omul de afaceri rădăuțean Beniamin Lucescu a avertizat că noile majorări se vor regăsi în prețurile serviciilor și produselor, iar consumul în România va scădea în mod drastic. Beniamin Lucescu a precizat că astfel firmele vor încasa mai puțini bani, ceea ce înseamnă și încasări mai mici la bugetul de stat.