După mai bine de jumătate de an de amânări, Tribunalul Botoșani a dat soluția în cazul lui Alexandru Huțuleac, zis ”Duțu”, individul care în decembrie 2017 a lovit cu sabia în cap un polițist de la ”mascați” în timpul unei descinderi la domiciliul din Rădăuți al celui trimis în judecată. Huțuleac a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de ultraj în forma tentativei de omor, pentru care a primit 15 ani, respectiv trafic de persoane, pedeapsa în acest caz fiind de 6 ani. În final, el va avea de executat 17 ani de închisoare. Acesta a mai fost obligat de instanță să-i achite lui Dan Ciprian Sfichi, polițistul pe care l-a lovit cu sabia în cap, suma de 9.000 de lei, cu titlu de daune materiale, și 50.000 de euro cu titlu de daune morale, dar și suma de 57.720 de lei, bani pentru tratamentul medical al celui agresat. ”Duțu” este liber încă de anul trecut după ce a stat arestat aproximativ patru ani și jumătate, dar pe numele său există o serie de interdicții care au legătură cu măsura controlului judiciar sub care se află. Mai trebuie spus că judecătorul a constatat încetarea procesului penal pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, respectiv loviri sau alte violențe, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii faptei.
Pentru aceleași trei fapte a încetat procesul penal și în ceea ce îl privește pe Răzvan Percec. El a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru trafic de persoane, iar judecătorul a constatat că mai avea ”cozi”, astfel încât acestea au fost reactivate, astfel încât pedeapsa finală pe care o are de executat este de 3 ani și 2 luni. În cazul altor doi inculpați, Andrei Iulian Lungoci și Beniamin Valentin Beghean, procesul penal s-a încheiat pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, respectiv loviri sau alte violențe ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii faptei. Pentru aceleași două fapte s-a încheiat procesul penal și față de Cătălin Valerian Bălici, zis ”Ralph”. El a primit însă 3 de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru infracțiunea de trafic de persoane.
Mai trebuie spus că soluția de la Tribunalul Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
· Puși în libertate într-un prim dosar de trafic de droguri, s-au reapucat de afaceri ilegale
Procurorii DIICOT au stabilit că după data de 13 august 2016, imediat ce au fost puși în libertate într-un alt dosar privind traficul de droguri, inculpații Alexandru Huțuleac, zis „Duțu”, și Răzvan Percec, ambii din Rădăuți, deși aflați sub control judiciar, au inițiat un nou grup infracțional organizat, specializat în comerțul cu substanțe cu efect psihoactiv. Este vorba de drogurile denumite generic etnobotanice, care au cea mai mare căutare printre consumatori, pentru că sunt ieftine și ușor de procurat.
Din datele adunate de anchetatori rezultă că grupul a fost constituit inițial din cei doi capi împreună cu Andrei Iulian Lungoci, iar din februarie 2017 aceștia l-au cooptat și pe inculpatul Valerian Cătălin Bălici, zis „Ralph”, care se afla și el sub control judiciar.
Anchetatorii au mai stabilit că începând cu luna octombrie 2016 la grupare au aderat și J.D. și fratele său, Andrei J., având rolul de a comercializa către diverși clienți, în beneficiul grupării, importante cantități cu substanțe psihoactive, puse la dispoziție, susțin procurorii DIICOT, de Alexandru Huțuleac.
În fine, în august 2017, la grupare ar fi aderat și inculpatul Valentin Beniamin Beghean, tot cu rolul de vânzător de etnobotanice, sumele ajungând tot la Huțuleac, care vira la rândul lui o cotă parte către Beghean.
· Episodul unei corecții fizice serioase aplicate unui „locotenent”
Pe parcursul cercetărilor și al monitorizărilor care au urmat, procurorii DIICOT au mai surprins un episod violent în care victimă a căzut unul dintre cei care vindeau etnobotanice.
Este vorba de un tânăr care vindea etnobotanice dintr-un apartament din Iași, în beneficiul liderilor grupării, Alexandru Huțuleac și Răzvan Percec, susțin anchetatorii. „Locotenentul” nu a vrut să mai continue afacerea, astfel că s-a ajuns la episoade violente.
Alexandru Huțuleac și Răzvan Percec sunt acuzați că au pătruns în apartamentul din Iași, în noaptea de 23 spre 24 mai 2017, bătându-l măr pe tânărul care refuza să le mai respecte ordinele. Terorizat și amenințat cu moartea, acesta a mai continuat să vândă câteva zile droguri, în beneficiul celor doi, arată anchetatorii. Acesta a reușit să fugă din apartament în ziua de 29 mai, fiind internat la Spitalul de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, ca urmare a unor leziuni grave suferite prin agresiune. Victima a necesitat multiple extracții dentare, având mai multe fracturi la nivelul oaselor feței.
Despre gravitatea leziunilor spune totul certificatul medico-legal: victima celor doi a suferit leziuni care au necesitat 54-55 de zile de îngrijiri medicale, cu incapacitate totală de muncă.
· Perchezițiile au venit în contextul amplificării traficului de droguri
Procurorii DIICOT au arătat că membrii grupării și-au intensificat de la lună la lună comerțul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului trecut, s-au obținut mai multe mandate în baza cărora, în dimineața zilei de 5 decembrie 2017, polițiștii au descins la domiciliile mai multor suspecți.
La ora 6.00, polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale, „mascații” poliției, au descins și la locuința lui Alexandru Huțuleac, zis „Duțu”. Important de precizat este că din datele de anchetă ale structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Huțuleac a vândut etnobotanice unor clienți chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Marfa a fost vândută de acasă, din fața porții sale.
· Atacul criminal din timpul percheziției
Aici avea să se petreacă un episod deosebit de violent, care a fost aproape de a se transforma într-o tragedie. După ce au strigat „Deschide! Poliția!” și au spart ușa de la intrare cu berbecele, trei polițiști de la Acțiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce polițiștii au pătruns în casă, Huțuleac, care coborâse deja în hol și avea în mână o sabie de „samurai” (cu o lungime totală de 102 centimetri și o lamă cu formă curbată a tăișului de 72,6 cm), l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre polițiști. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul, deși acesta s-a apărat cu brațul. Polițistul a ajuns în stare foarte gravă la spital, inițial medicii fiind rezervați în privința evoluției sale. Constituția robustă și viața sportivă l-au ajutat însă pe polițist să-și revină treptat, chiar dacă acesta se află și acum în spital, pentru recuperare.
· Procurori: intenție de a ucide, lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuțită
Certificatul medico-legal a indicat că Dan Ciprian Sfichi a suferit leziuni care au necesitat 100-110 zile de îngrijiri medicale.
Conform raportului medico-legal, având în vedere morfologia și topografia leziunilor, starea clinică la prezentare, examenele clinice și paraclinice, s-a stabilit că leziunile i-au pus în primejdie în mod evident viața polițistului.
Procurorii DIICOT au reținut în rechizitoriul de trimitere în judecată intenția de a ucide, autorul lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuțită.
Alexandru Huțuleac a declarat că nu a știut că cei care îi sparg ușa sunt polițiști, ci rivali veniți să-l omoare. Acesta a mai spus că nu ar fi lovit cu sabia dacă știa că la ușa sa sunt polițiști. În plus, susține că îl cunoștea pe polițistul Sfichi, care este tot din Rădăuți, iar ambii mergeau la aceeași sală de forță.
Procurorii DIICOT au considerat însă că au suficiente probe, inclusiv un material video, care arată că polițiștii au respectat procedurile, iar Huțuleac a avut timp să-și dea seama că este vorba de percheziții și de polițiști la ușa sa. Dacă „Duțu” ar fi deschis ușa după prima somație, „Deschide! Poliția!”, nu ar mai fi fost nevoie de o intervenție în forță.