Pauza în care au intrat operațiile de cataractă la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava se prelungește. Singurul medic oftalmolog care efectuează operații de cataractă la spital, dr. Răzvan Dumitrescu, va face din nou acest tip de intervenții chirurgicale din a doua jumătate a lunii august. Operațiile de cataractă au fost sistate în luna februarie pentru a fi achiziționate truse de operații suplimentare, necesare fluenței fluxului operator, și ar fi trebuit reluate în iunie. Conform informațiilor noastre, pe de o parte instrumentarul încă mai are nevoie de completări, iar pe de altă parte doctorul Dumitrescu va fi în concediu, de săptămâna viitoare până aproape de jumătatea lunii august.
Având în vedere că deocamdată este singurul dintre cei trei medici oftalmologi ai spitalului care face astfel de operații, și doar o zi pe săptămână, pe lista de așteptare sunt înscrise deja câteva zeci de persoane. Atât directorul medical al spitalului, conf. univ. dr. Dimitrie Siriopol, cât și medicul-șef al secției Oftalmologie, dr. Răzvan Dumitrescu, au dat asigurări că după 15 august intervențiile chirurgicale pentru cataractă vor reîncepe. Pacienții care au asigurare de sănătate și se operează în spital plătesc doar pentru cristalin, consultațiile pre și postoperatorii, analizele medicale și intervenția chirurgicală sunt gratuite.
Cataracta este o cauză frecventă a pierderii vederii și afectează stilul de viață activ - dificultăți în a conduce noaptea, citit, privit la televizor etc. Deși operația duce la recăpătarea vederii, intervenția este adesea amânată, fie din cauză că mulți oameni o cred dureroasă și riscantă, fie din considerente financiare, având în vedere că pentru cristalin se plătește, indiferent dacă operația se face în sistemul medical de stat sau în cel privat. Diferența destul de mare între suma plătită în sistem public și cea din clinicile private face necesară existența acestui serviciu într-un spital județean.
Operația de cataractă se efectuează cu anestezie locală și durează 7-15 minute. Clinicile private o realizează, de regulă, în ambulatoriu. Pacientul merge acasă aproape imediat după operație și își poate relua activitățile obișnuite de a doua zi.
În timpul operației de cataractă se îndepărtează cristalinul natural opacifiat al ochiului și se înlocuiește cu o lentilă artificială. Există două tipuri de implanturi de cristalin: monofocale, care necesită corecție optică cel puțin pentru un focar de vedere, adică persoana respectivă va purta ochelari pentru vederea la distanță sau pentru cea de aproape, și multifocale, care oferă independență de ochelari.