Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a primit, în sfârșit, de la Ministerul Sănătății, statutul de spital județean clinic, după mai bine de 8 luni de așteptare. Cel care a reușit să aducă pe masa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, documentele uitate prin sertarele ministerului, care atestau că spitalul sucevean îndeplinește criteriile legale pentru a deveni clinic, este tânărul parlamentar sucevean Gheorghe Șoldan. Deputatul Șoldan a aflat, după apariția unui articol pe această temă în data de 21 iunie a.c., în ziarul „Monitorul de Suceava”, că procedura de acordare a statutului de spital clinic este tergiversată fără nici un temei și și-a asumat că se va ocupa de rezolvarea, în cel mai scurt timp posibil, a acestei situații. Din 24 iunie a.c., cu tenacitate, deputatul a menținut atenția ministrului Sănătății asupra problemei spitalului din Suceava. Ministrul Rafila a constatat că într-adevăr unitatea medicală întrunește condițiile prevăzute de legislație pentru a deveni spital clinic, a făcut demersurile necesare pentru finalizarea procedurilor și a semnat ordinul prin care cea mai mare unitate spitalicească din județ primește acest statut.
Secțiile din Spitalul de Urgență Suceava care devin clinice, cu medici cadre didactice universitare, sunt nefrologie, diabet zaharat, reumatologie, chirurgie ortopedică infantilă, medicină legală, chirurgie generală, pediatrie, ortopedie și traumatologie și laboratorul pentru depistarea tuberculozei. Doi dintre medicii din spital, dr. Roxana Filip și dr. Dimitrie Siriopol, au grad de conferențiar universitar doctor, iar alți nouă medici - dr. Doina Ganea Motan, dr. Olga Sturdza, dr. Răzvan Bandac, dr. Codruța Bran, dr. Claudiu Cobuz, dr. Florin Filip, dr. Valeriu Gavrilovici, dr. Elena Tărăranu, dr. Lăcrămioara Bălan - sunt șefi de lucrări la Facultatea de Medicină și Științe Biologice a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, toți titulari de disciplină și membri în echipe de cercetare medicală de la USV. Alți medici din spital, precum dr. Cătălin Lulciuc, dr. Mircea Macovei, dr. Silvia Ginghină, dr. Dana Semen, dr. Adeline Țintilă, dr. Vlad Covrig, dr. Mihaela Babliuc etc., predau și au activitate de cercetare la USV de pe poziția de asistent universitar.
Facultatea de Medicină a universității sucevene are șase programe de studii: Asistență medicală generală; Balneofiziokinetoterapie și recuperare; Biochimie; Biologie; Nutriție și dietetică; Tehnică dentară.
Prin consolidarea și extinderea activității de învățământ medical și de cercetare științifică medicală, impuse de statutul de spital clinic, crește nivelul de pregătire profesională a corpului medical și pacienții au parte de doctori mai bine pregătiți, care pot rezolva cu succes cazuri dificile. De asemenea, un spital clinic are o schemă mai mare de personal și pregătește rezidenți în stagii de practică în mai multe specializări. Totodată, este mai atractiv pentru medici decât un spital județean și poate primi mai mulți bani pe caz de la Casa de Asigurări de Sănătate, atât datorită creșterii complexității cazurilor, cât și extinderii gamei de servicii medicale pe care le oferă.