Echipele de control formate din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar-Veterinare, Protecției Consumatorului, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava au verificat până acum mai mult de jumătate din centrele rezidențiale de îngrijire de pe raza județului Suceava. Până joi la amiază, din cele 96 de centre din județ au fost controlate 51, dintre care 14 centre private și 37 de centre publice. Conform informațiilor noastre, până acum nu s-au descoperit cămine care să funcționeze clandestin și nici nu s-au găsit abateri grave.
Din cele 96 de centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, pentru persoane adulte cu dizabilități, destinate copiilor, adăposturi de noapte, centre pentru victimele violenței în familie și centre medico-sociale, 63 sunt publice și 33 sunt private. Licență de funcționare au 88, celelalte sunt în curs de licențiere.
Din numărul total, 15 cămine sunt pentru vârstnici, patru publice și 11 private; 16 cămine sunt pentru persoane cu dizabilități, dintre care 14 sunt publice și două private; 49 de centre rezidențiale sunt pentru copii, din care 35 publice și 15 private; 7 sunt unități de asistență medico-sociale, adăposturi pentru victimele violenței în familie și adăposturi de noapte, din care una privată și 6 publice.
În centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava sunt 178 de copii și tineri în case și apartamente, iar în centre private sunt 131 de copii și tineri. De asemenea, în centrele pentru adulți ale DGASPC sunt 736 de adulți cu dizabilități. Despre numărul de vârstnici și persoane cu dizabilități din centrele rezidențiale private nu avem date până la acest moment.