Verificările desfăşurate de inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava, în luna iunie a.c., s-au finalizat cu 24 de amenzi în valoare totală de 146.000 de lei, aplicate pentru neregulile constatate, a informat, printr-un comunicat de presă, directorul executiv al instituției, Daniela Odeh. În luna iunie au avut loc 243 de acțiuni de control, dintre care 68 la obiective din categoria nonaliment și 175 controale la obiective din categoria aliment. Amenzile la categoria non aliment au fost în număr de 15, în valoare totală de 118.200 lei. Cinci controale s-au efectuat în unități din domeniul apă, fiind aplicate trei amenzi în valoare totală de 30.000 lei; 17 controale în unități de turism, cu șase amenzi în valoare totală de 24.200 lei; 17 controale la unități din categoria mediu, cu două amenzi în valoare totală de 43.000 lei; șapte controale în unități din domeniul biocide, fiind aplicată o amendă în valoare de 10.000 lei; trei controale au fost în unități sanitare cu paturi; 18 controale în unități sanitare cu excepția spitalelor, aici fiind aplicate două amenzi în valoare totală de 8.000 lei și un control în domeniul unităților de înfrumusețare, soldat cu o amendă în valoare de 3.000 lei.
Sancțiunile au fost aplicate pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate în urma acțivităților medicale; neefectuarea sterilizării și păstrării instrumentarului conform reglementărilor legale în vigoare; neasigurarea conformării la parametrii de calitate a apei potabile; darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate; cantități insuficiente de produse biocide și de curățenie; nemarcarea vizibilă a suprafețelor de lucru; nerespectarea prevederilor specifice de notificare a produselor biocide; nerespectarea normelor de igienă care reglementează zonele de locuit; funcționarea unui obiectiv după emiterea deciziei de suspendare a activității.
În obiectivele din categoria aliment inspectorii DSP au dat nouă amenzi în valoare totală de 27.800 lei, după 15 controale la producători și ambalatori; trei controale la distribuitori; 103 controale la retaileri (unde au fost aplicate trei amenzi în valoare totală de 9.600 lei); 53 controale în unităţi din sectorul de servicii (șase amenzi în valoare totală de 18.200 lei). La producătorii primari care vând direct consumatorului final au fost efectuate două controale.
Neconformități constatate au fost neasigurarea controlului și înregistrării temperaturii în spații frigorifice, lipsa produselor biocide, neasigurarea examinărilor medicale, prin medicii de medicina muncii, neefectuarea operațiunilor de curățenie a locului de muncă, a utilajelor, ustensilelor și a suprafețelor de lucru.
Directorul Daniela Odeh a mai informat că în cursul lunii iunie a.c. au fost rezolvate 17 sesizări, au fost efectuate 10 acţiuni de îndrumare şi consultanță și două acțiuni comune cu alte autorități, în vederea soluționării unor sesizări.