Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 160 (8384)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pasăre rară, greu de întâlnit, surprinsă într-o pădure a Ocolului Silvic Putna

Marţi, 11 Iulie 2023 (19:34:26)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ierunca, cea mai mică dintre tetraonide – familie din care fac parte speciile de cocoși de munte și potârnichile, a fost surprinsă recent, într-o filmare, de către un silvicultor sucevean, într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Putna.

Întâlnirea cu o găinușă de alun, pasăre rară, greu de întâlnit în mod normal, în natură, a fost filmată de către Adi Luca, silvicultor care a furnizat RNP-ului și în alte ocazii fotografii și filmări spectaculoase.

Găinușa de alun, numită și ieruncă, trăiește la limita pădurilor de foioase cu cele de rășinoase, preferând pădurile dese. Se hrănește cu fragi, zmeură, afine, lujeri fragezi și muguri, iar uneori cu insecte și viermi. Iarna și primăvara ciugulește mâțișoare de alun.

Tetrastes bonasia rupestris este numele științific al speciei de ieruncă care se găsește în Carpații României, în principal în zona Moldovei.

Femelele și masculii se aseamănă, singura diferență fiind o gușă neagră și mărginită cu alb la masculi. Zborul le este ușor și aproape fără zgomot. Au o greutate de circa 500 de grame, sunt monogami, iar împerecherea are loc toamna, masculul având un ritual de împerechere spectaculos.

Acesta constă în mișcările specifice ale masculului, care toacă din picioare pe sol sau pe crengile joase, în fața femelei sale, lasă aripile să atârne și își mișcă coada desfăşurată precum un evantai în sus și în jos, își ridica moțul și își zbârlește penele de pe urechi și gușă, timp în care scoate triluri și șuierături vioaie. După împerechere femela depune 8 până la 14 ouă, pe care le clocește singură. Abia după ce puii împlinesc câteva zile masculul se alătură familiei lui.

Deoarece numărul exemplarelor existente a scăzut dramatic, în principal din cauza activităților umane, ierunca a ajuns să fie o pasăre rară, ocrotită prin lege.

Pădurea în care a fost filmată este gestionată de Direcția Silvică Suceava, care administrează peste 270.000 de hectare păduri de stat, prin intermediul a 24 de ocoale silvice.

https://www.facebook.com/RnpRomsilva/videos/1248699835850659/ 

               

                 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pasăre rară, greu de întâlnit, surprinsă într-o pădure a Ocolului Silvic Putna.
 Vizualizări articol: 6382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pasăre rară, greu de întâlnit, surprinsă într-o pădure a Ocolului Silvic Putna0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei