Elevii suceveni au obținut premii importante la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică (ONCS), eveniment aflat la cea de-a III-a ediție, desfășurat între 5 și 9 iulie, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.
Peste 70 de proiecte și lucrări care abordează subiecte științifice, din domeniul tehnic, al inovării sau al inventicii, care rezolvă sau explică o problemă a societății contemporane, au fost prezentate în fața juriului.
„Și cum aspectele științifice care ar putea rezolva crizele din societatea contemporană sunt multiple, elevii au propus de fiecare dată teme pe cât de interesante, pe atât de bine documentate și rezolvate, acoperind domeniul științelor naturii: biologie, chimie, geografie, fizică, astronomie, managementul mediului şi al ecosistemelor, matematică aplicată sau domenii interdisciplinare ale științelor enumerate”, a transmis prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar adjunct.
Din județul nostru, s-au remarcat elevii Colegiului Național „Petru Rareș”.
La categoria Juniori, secțiunea Tehnologia Informației, au obținut Premiul I din partea Ministerului Educației și medalie de aur din partea Universității din Suceava elevii Radu Cristian Fediuc, Mario Cosmin Ivănuță, Isidor Herea, de la Colegiul Național ,,Petru Rareș” Suceava, respectiv Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, prof. îndrumător Anca Viorica Greculeac, cu lucrarea „CyberDial – Sistem telefonic pe baza conexiunii la internet”. Această lucrare a obţinut şi premiul pentru cel mai mare punctaj la categoria Juniori.
La categoria Juniori, secțiunea Științe fundamentale, au obținut Premiul al III-lea din partea Ministerului Educației și medalie de argint din partea Universității din Suceava elevele Iasmina Irimiciuc și Cezara Ilinca Țui, de la Colegiul ,,Petru Rareș” Suceava, profesori îndrumători Anca Viorica Greculeac şi Gabriela Ilisei, cu lucrarea „Typoglycemia - Studiu școlar cu privire la capacitatea creierului uman de a înțelege mesajele cuvintelor cu literele amestecate”.
La categoria Seniori, secțiunea Științe fundamentale, au obținut Premiul al III-lea din partea Ministerului Educației și medalie de argint din partea Universității Suceava elevii Sabin Vasile Vașcovici și Vlad Constantinescu, de la Colegiul ,,Petru Rareș”, prof. îndrumător Anca Viorica Greculeac, cu lucrarea „Light Guardian - sistem de control a intensității luminii transmise de un luminator de tavan”.
La categoria Seniori, secțiunea Științe aplicate, au obținut Mențiune din partea Ministerului Educației și medalie de bronz din partea Universității din Suceava elevii Tudor Dochia, Alexandru Turculeț și Paul Andrei Ungureanu, de la Colegiul ,,Petru Rareș”, prof. îndrumător Victor Șutac, cu lucrarea „Dispozitiv de asistență pentru parapantă (Glidar)”.
Premii I, II, III şi menţiuni din partea Ministerului Educaței au fost obținute de elevi din județele: Satu Mare, București, Galați, Botoșani, Cluj, Bistrița-Năsăud, Suceava, Vaslui, Brăila, Bacău, Iași, Buzău, Gorj, Alba, Constanța.
· 161 de elevi, din 20 de județe
Olimpiada a fost organizată de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava (IŞJ SV), în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) și Societatea Științifică „Cygnus”.
161 de elevi, 54 de cadre didactice din 20 de județe ale țării au participat la ediția din acest an a competiției.
Potrivit organizatorilor, Olimpiada de Creativitate Științifică (ONCS) este o competiție națională de excelență, la care participă elevi cu aptitudini, înclinații şi interese deosebite pentru tehnică, inovație, știință.
În acest an, s-au calificat 24 de lucrări la categoria juniori și 49 de lucrări la categoria seniori la faza naţională a Olimpiadei, un număr aproximativ dublu comparativ cu etapa precedentă, demonstrând o creştere semnificativă a interesului elevilor pentru această competiţie.
Lucrările științifice ale elevilor junior și seniori au fost împărțite pe trei secțiuni: Științe fundamentale, Științe aplicate și Tehnologia Informației.
Președinte al olimpiadei a fost prof. univ. dr. Mihai Dimian - prorector cu activitatea ştiinţifică al USV, președinte executiv a fost prof. dr. Petru Crăciun - inspector școlar general adjunct, iar secretar al Comisiei Centrale a fost prof. ing. Beatrice Filipiuc, inspector școlar pentru discipline tehnice.
Organizarea manifestării a fost coordonată la nivel naţional de inspector prof. Elisabeta Ana Nagy, din partea Ministerului Educaţiei, iar la nivel local de insp. prof. Ilie Cosovanu, din partea IŞJ SV.
Sponsori ai competiției au fost SC Milk Marketing & Distribution SRL, AssistSoftware și Asociaţia Stim.