Moment unic în istoria culturii sucevene. 77 de lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, tezaurizate în 7 muzee diferite din Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova, vor fi expuse duminică, 2 iulie 2023, de ziua Voievodului Ștefan ce Mare, la Muzeul Național al Bucovinei (Muzeul de Istorie).
Vernisajul expoziției „Nicolae Grigorescu - mereu surprinzător” va avea loc la ora 17:00, iar lucrările vor putea fi admirate până pe 3 septembrie 2023. Cele 77 de tablouri provin de la șapte muzee din țară: Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu – Quintus”, Muzeul Național Brukenthal, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și de la Muzeul Național al Bucovinei.
Sunt lucrări pictate începând cu anul 1856 și surprinzând toate etapele de creație ale marelui Nicolae Grigorescu.
Expoziția este organizată cu ocazia împlinirii a 111 ani de la aducerea tabloului „Păstorița” în Bucovina, lucrare aflată astăzi în Fondul memorial-documentar Leca Morariu deținut de Muzeul Național al Bucovinei. Organizatorii expoziției consideră că este cea mai fericită ocazie ca „Păstorița”, lucrare cu o importanță istorică aparte, să fie prezentată publicului, după 83 de ani de discreție.În cadrul vernisajului se vor lansa: catalogul expoziției, „Grigorescu - mereu surprinzător”, precum și catalogul de grafică „Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj”,semnat de Ioana Filipescu, publicații care vor aduce în fața specialiștilor și a publicului larg lucrări mai puțin cunoscute ale pictorului Nicolae Grigorescu.
· „Păstorița”
Am aflat de la reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei că în anul 1902, Nicolae Grigorescu (1838-1907) pictează lucrarea „Păstorița” și o dăruiește amicului său Alexandru Vlahuță, care la rândul său o dăruiește românilor din Bucovina, respectiv Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina.
Profesorul universitar Alexandru Leca Morariu, fost decan al Facultății de Litere și Filosofie din Cernăuți, este cel căruia i se datorează întoarcerea lucrării în patrimoniul public prin donația pe care soția sa, Octavia Lupu Morariu, a făcut-o în 1967 Muzeului Județean Suceava, alături de cărți, manuscrise, documente, publicații și alte câteva tablouri semnate de Ștefan Luchian și Epaminonda Bucevschi.
La 41 de ani de la ultima mare expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu la Suceava, „Păstorița” iese din uitare, restaurată și înnobilată cu o ramă „de tip Grigorescu”, finanțată de Fundația Umanitară „Assist”. Iubitorii de artă sunt așteptați în număr cât mai mare duminică, la vernisaj, dar și pe tot parcursul verii când lucrările vor rămâne pe simeze, la Muzeul de Istorie, spre bucuria sucevenilor și nu numai.