Starea de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19 a încetat, miercuri, oficial, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat o hotărâre în acest sens. Prin urmare, a încetat aplicabilitatea hotărârii CNSU nr. 36 din 21 iulie 2020, prin care a fost instituită această stare.
CNSU a decis astfel luând în considerare „raportul elaborat la cea de-a cincisprezecea reuniune a Comitetului de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la evoluția bolii COVID-19, prin care s-a evidențiat tendința de scădere a deceselor cauzate de COVID-19, a spitalizărilor și a internărilor în secțiile de terapie intensivă, precum și nivelurile ridicate ale imunității populației la SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat de presă remis de CNSU.
Aceste concluzii au fost coroborate cu pozițiile oficiale adoptate public de directorul General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit cărora COVID-19 „a devenit o problemă de sănătate stabilă ce nu mai constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional”.
Ministerul Sănătății a comunicat, miercuri, că odată cu încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generate de pandemia de COVID-19, pacienții care suferă de această boală se pot interna și trata în orice unitate sanitară, în condiții de izolare specifice oricărei boli infecțioase respiratorii. Nu mai sunt spitale și secții dedicate acestei categorii de pacienți.
De asemenea, își încetează funcționarea centrele de evaluare dedicate pacienților cu COVID-19, aceștia putând fi evaluați în orice unitate sanitară, cu respectarea precauțiilor de izolare. Sporurile speciale nu se vor mai acorda deoarece boala COVID-19 este considerată o boală infecțioasă obișnuită, iar începând cu 1 iulie 2023 nu se vor mai elibera de către STS certificatele electronice de vaccinare COVID-19.
Ministerul Sănătății recomandă în continuare persoanelor care au semne și simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze/să poarte mască și să solicite evaluarea stării de sănătate, mai ales dacă simptomatologia se înrăutățește și/sau dacă pacienții prezintă diverse comorbidități și au vârsta peste 65 de ani.
Sistemul de supraveghere și raportare de către toate unitățile sanitare și laboratoare a cazurilor de COVID-19 se menține.