„Regal de artă”, „expoziție monumentală” sunt termenii în care Muzeul Național al Bucovinei anunță expoziția-eveniment, cu lucrări ale pictorului Nicolae Grigorescu, din 2 iulie a.c., la Muzeul de Istorie din Suceava. Expoziția „Nicolae Grigorescu – mereu surprinzător” este organizată după 41 de ani de la prima și singura expoziție vernisată vreodată la Suceava. Conform unui comunicat de presă remis de Muzeul de Istorie, șapte mari muzee din România prezintă 77 de lucrări,„ la 111 ani de la venirea Păstoriței lui Grigorescu în Bucovina”.
„Vino să admiri ethosul românesc, imortalizat de penelul fermecat al părintelui picturii moderne românești, în lucrări bine-cunoscute sau prezentate pentru prima dată publicului”, este invitația organizatorilor.
Vernisajul expoziției va avea loc, duminică, 2 iulie, la ora 17.00, la Muzeul de Istorie. Lucrările pot fi vizionate în sălile Galeria cu bolți de la parter și Multimedia de la etajul I.
Proiectul care aparține Muzeului Național al Bucovinei a fost aprobat și finanțat de Consiliul Județean Suceava și s-a bucurat de parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeului Național Brukenthal Sibiu și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Expoziția de la Suceava a beneficiat și de sprijinul sponsorilor - Fundația Umanitară ASSIST, care a sponsorizat o ramă de tip Grigorescu pentru lucrarea „Păstorița”, și firma THOTH design.
Prețul biletelor este de 8 lei pentru adulți, 4 lei pensionari și 2 lei studenți/elevi.
Menționăm că tabloul „Păstorița” face parte din colecția Muzeului Național al Bucovinei, „o lucrare cu o poveste fascinantă”, pe care cei interesați o pot afla la expoziție, la fel ca și celelalte 76 de povești „ale unor lucrări formidabile pe care rar ți-e dat în viață să le poți admira la un loc”, după cum spun organizatorii.