Sute de taximetriști suceveni au ieșit încolonați pe străzile municipiului, protestând contra aşa-ziselor companii de ride sharing, în special Bolt și Uber, pe care le acuză le că le fac concurență neloială. Protestul, autorizat de municipalitate, a început la ora 11.00 și a fost vizibil pe mai multe străzi din zona centrală, dar în special pe artera principală.
Protestatarii, mobilizați la nivel național, în apriximativ 30 de orașe din țară, solicită Guvernului interzicerea companiilor de transport alternativ de pe piaţă, despre care consideră că beneficiază de „tratament preferențial”, în detrimentul activității lor. De exemplu, la nivelul Sucevei, taximetriștii sunt limitați la un număr maxim de 450 de licențe de taxi, în vreme ce pentru ride-sharing nu există o asemenea limitare, ceea ce a făcut ca numărul celor care câștigă din efectuarea de călătorii de acest gen să crească foarte mult.
Probabil și pentru că există cerere foarte mare pe piață, asta în condițiile în care există diferențe semnificative atât la tarife cât și la condițiile de călătorie și la procesarea comenzilor.
Concret, solicitările taximetriștilor, formulate la nivel național de către ANPOTRT Filiala Cluj, cărora li s-au alăturat 29 de orașe din țară, inclusiv Suceava, sunt:
1. Respectarea OG 49/2019, respectiv Legea 204/2019 și suspendarea avizului tehnic emis de către MCSI până la respectarea tuturor reglementărilor în vigoare existente în cuprinsul Legii 204/2019. 2. Respectarea art.6 din Legea 204/2019, derularea activităților comerciale de către operatorii platformelor prin entități fiscale înregistrate la ONRC.
3. Eliminarea din cuprinsul art.13 al. (2) din Legea 204/2019, emiterea copiilor conforme exclusiv autoturismelor aflate în proprietatea operatorului de transport alternativ sau contract de leasing.
4. Interzicerea inscripționării autoturismelor care dețin copii conforme cu denumirea comercială a operatorilor de platforme sau reglementarea la nivel local și încasarea taxelor de publicitate conform legii.
5. Respectarea recomandărilor Consiliului Concurenței legată de transparența modului de tarifare și eliminarea tarifului dinamic.
Rămâne de văzut dacă protestul taximetriștilor va avea ecouri la autorități și dacă vor apărea modificări în activitățile de taxi și de ride-sharing.