Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 138 (8362)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La protestul din fața Spitalului de Urgență Suceava medicii au refuzat să discute cu presa. Revendicările financiare le-au prezentat prin avocat

Joi, 15 Iunie 2023 (16:39:22)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pichetarea Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel nou” din Suceava, anunțată pentru joi, în intervalul orar 15.00-15.30, de Sindicatul Medicilor „Solidaritatea”, a adunat, după mai multe apeluri telefonice, aproape 25 de medici. La ora anunțată pentru începerea protestului, desfășurat fără perturbarea activității și cu participarea angajaților aflați în timpul liber și a celor aflați în pauza de masă, în fața spitalului erau doar jurnaliștii, avocatul sindicatului, Tudor Sălăgean, un medic și duba jandarmilor. În aproximativ 15 minute au mai venit câțiva doctori, dar n-au vrut să discute cu presa despre revendicările lor, respectiv despre solicitarea de dublare a tarifelor pentru gărzi. Acestea au fost prezentate de avocat. La întrebările legitime ale jurnaliștilor, de exemplu, cu ce sumă plătește acum spitalul ora de gardă și la ce sumă s-ar ajunge dacă solicitarea le-ar fi acceptată, medicii au refuzat cu aroganță să răspundă și au arătat în direcția avocatului, iar răspunsul acestuia a fost ca ziariștii să facă o cerere oficială către sindicat.

Avocatul Sălăgean a mai afirmat că în prezent un medic realizează venituri salariale „simțitor mai mari când efectuează programul normal de lucru, de 7 ore”, decât când lucrează în timpul gărzilor, „ceea ce evident este nesatisfăcător și în același timp nu reprezintă o motivație pentru a efectua serviciul de gardă”. Acesta a mai spus că s-a ajuns în situaţia în care medicii, membri ai Sindicatului Solidaritatea, să renunţe la contractele de efectuare a gărzilor. Întrebat din nou, în mod legitim, câți dintre cei 270 de medici care lucrează în Spitalul de Urgență Suceava au renunțat la gărzi pe motiv că acestea sunt prea puțin plătite, avocatul a avut același răspuns: „faceți o solicitare oficială către sindicat”. Reprezentanți ai sindicatului, aflați la protest, au refuzat de asemenea să răspundă dacă până acum s-a înregistrat vreo astfel de situație.

Ulterior am adresat aceeași întrebare managerului unității medicale, dr. Alexandru Calancea, care a spus că până în acest moment nici un medic din spital nu a cerut rezilierea contractului pentru gărzi pe motiv că acestea sunt prea puțin plătite.  

Practic, medicii din Sindicatul Solidaritatea cer plata orelor de gardă și a sporurilor raportate la venitul salarial din 2023 şi nu la cel din 2018, cum este în prezent.

·        Cu cât plătește Spitalul de Urgență Suceava ora de gardă

Conform datelor oficiale, în luna aprilie a acestui an, spitalul a plătit numai pentru gărzi suma de 1,098 milioane de lei. Cele mai mici venituri brute din gărzi realizate în aprilie 2023 au fost de 278 de lei, pentru un medic de la Hemodializă sau 404 lei – un medic din secția Cardiologie, iar la polul opus sunt venituri brute din aceeași lună, numai din gărzi, realizate de un medic de la Medicină legală – 18.282 de lei, un medic de la Chirurgie generală – 10.870 de lei sau ATI- 8.923 de lei. La aceste sume se adaugă salariul de bază și celelalte sporuri. Situația veniturilor brute realizate în liniile de gardă în Spitalul de Urgență Suceava în luna aprilie arată o medie de 5.000 de lei/ lună a banilor plătiți medicilor pentru gărzi.

Spitalul Județean de Urgență Suceava plătește medicilor primari din secțiile ATI, UPU-SMURD, UPU- Pediatrie, Stomatologie Urgențe un tarif de 77,58 de lei/ ora; celor de la Radiologie imagistică și Computer tomograf - 84,78 de lei/ ora și 58,88 de lei/ ora medicilor primari din celelalte 16 secții care au linie de gardă, pentru gărzile din timpul săptămânii.

Garda de weekendeste plătită cu 113,2 lei/ oră medicilor primari de la Radiologie și CT, cu 103,44 lei/ ora medicilor primari din ATI, UPU-SMURD, UPU- Pediatrie, Stomatologie Urgențe și 97,04 lei/ ora celor din celelalte secții. Pentru medicii specialiști gărzile simple sunt la 80,82 de lei/ora (Radiologie și CT); 58,88 lei/ ora în ATI; 57,20 lei/ ora, 57,45 lei/ ora și 54,73 de lei/ ora în celelalte secții. Gărzile de weekend sunt plătite cu 107,76 lei/ ora la Radiologie și CT; 72,84 lei/ ora la Stomatologie Urgențe; 78,50 lei/ ora în ATI și 76,25 lei/ ora în celelalte secții.

Pentru secțiile cu gardă la domiciliu - Oftalmologie, Radiologie intervențională, Chirurgie vasculară tarifele sunt de 14,48 lei/ ora, respectiv 22,09 lei/ ora garda simplă pentru medici primari și de 13,82 lei/ ora; 16,13 lei/ ora și 54,43 de lei garda simplă pentru medicii specialiști. La Chirurgie vasculară garda dublă este de 72,57 lei/ ora. La Cardiologie intervențională, Nefrologie, Oncologie și Îngrijiri paliative tarifele sunt similare cu cele din majoritatea secțiilor. La Medicină legală sumele sunt între 101,72 de lei/ ora și 190,44 de lei/ ora.

Precizăm că este vorba despre sume brute.

Garda simplă este de luni, ora 00.00 până vineri, ora 23.59, iar garda dublă - în weekend, de sâmbătă, ora 00.00 până duminică, ora 23.59, și în zilele de sărbători legale, de la ora 00.00 până la ora 23.59.

Cea mai scurtă durată a unei gărzi este de 18 ore, din care 8 ore noaptea, iar cea mai mare durată a unei gărzi este de 24 ore, din care 8 ore lucru de noapte. Gărzile se desfășoară în continuarea programului de lucru de la norma de bază, astfel că în majoritatea cazurilor medicii lucrează 30 de ore continuu. Conform contractului individual de muncă, medicul este obligat să efectueze o gardă/ lună, plătit cu un tarif raportat la salariul de bază majorat. Pentru asigurarea continuității actului medical, medicii efectuează însă mai multe gărzi într-o lună, iar pentru acestea tarifele sunt cele menționate anterior, calculate la nivelul salariului din ianuarie 2018.

Spitalul Județean de Urgență Suceava are aproximativ 270 de medici. La data de 31 ianuarie 2022, avea 230 de medici angajați cu contract individual de muncă, 41 de medici contractați din afara unității sanitare, pentru asigurarea gărzilor, și 21 de medici cu contracte de prestări servicii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La protestul din fața Spitalului de Urgență Suceava medicii au refuzat să discute cu presa. Revendicările financiare le-au prezentat prin avocat.
 Vizualizări articol: 1502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
La protestul din fața Spitalului de Urgență Suceava medicii au refuzat să discute cu presa. Revendicările financiare le-au prezentat prin avocat1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei