O nouă tabără „Respiro” dedicată de Asociația Teona Ariana copiilor aflați în situații vulnerabile a fost organizată în perioada 5-9 iunie a.c., la Vama. De această dată beneficiari au fost 26 de elevi cu deficiențe de auz și vorbire de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie. Conform unui comunicat de presă remis de asociație, în zilele în care au participat la tabără copiii au jucat fotbal, s-au plimbat cu Mocănița, au fost la piscină, au învățat să pregătească produse de patiserie etc.
„Atunci când călătoria sunetului de la ureche externă către creier e întreruptă sau perturbată, văzul devine principala cale de informare iar limbajul mimico-gestual, denumit și limbajul semnelor, devine o strategia alternativă de comunicare. Astfel, în tabără, bucuria câștigătorilor de la fotbal, din călătoria cu Mocănița, de la piscină, de la fiecare mic dejun sau de pe traseul aventură, de la focul de tabără, a fost exprimată aparte, prin limbajul semnelor. De fapt, totul a fost altfel, de la primul salut. Când un tip de senzaţie lipseşte, funcţionarea tuturor proceselor psihice este diferită. Cu alte cuvinte, pierderea de auz îşi pune amprenta asupra întregii personalităţi. De aceeea, atelierele de dezvoltare a abilităților de viață, cele legate de cunoașterea de sine, de încrederea în sine, despre controlul și reglarea emoțiilor și autonomie, au fost utile și le-au crescut copiilor sentimentul de responsabilitate, fiind încă un pas în pregătirea lor pentru viață”, se arată în comunicatul remis de Asociația Teona Ariana.
De asemenea, în tabăra organizată pentru ei la Vama, copiii cu deficiențe de auz și vorbire au exersat capacitatea de a reproduce un ritm perceput, prin perceperea vibraților în cadrul unui program de “ritm și percuție corporală” - metodologia Basket Beat. Pe baza acestui procedeu, copiii lucrează față în față, astfel încât să se poată sincroniza, îmbinând în mod complex sportul și arta într-o formă accesibilă lor.
În cadrul atelierulul de practică gastronomică „Mâini îndemânatice în patiserie”, copiii au descoperit din tainele meseriei de patiser și au făcut mini-tarte cu fructe, sub coordonarea profesoarei Elena Vicol. Reprezentanții asociației au arătat că dacă există persoane cu deficiențe de auz care au finalizat pregătirea profesională cu doctorat, persoane care lucrează în domeniul comerţului, profesori, analişti programatori pe computer, muncitori manuali, este la fel de adevărat că în cadrul acestei comunități sunt şi persoane care au dificultăți în a găsi un loc de muncă. În activitatea de organizare a taberei, Asociația Teona Ariana s-a bucurat de sprijinul profesorilor Elena Vicol, Nicuță Pitic, Costică Motrescu, Liliana Ungurean, asistent social Emilia Poleuca, asistent medical Larisa Morocico, însoțitori ai copiilor, sub coordonarea profesorului Corneliu Zubaș. Suport financiar și logistic au acordat firma EGGER, Primăria Gura Humorului și firma TARSIN. „Pentru ca aceste tabere să continue, este nevoie de implicarea noastră, a tuturor. Contribuind la tabăra <Respiro> deveniți parte din misiunea noastră, <adoptați> un copil altfel și îi oferiți o săptămână importantă pentru dezvoltarea lui”, au subliniat reprezentanții asociației.
Donațiile se pot face către Asociația Teona Ariana Suceava, pentru ca și alți copii cu dizabilități să beneficieze de tabere și de terapii cu specialișți în domeniu: cont în lei: RO57 BACX 0000 0021 0940 3001; cont în euro: RO30 BACX 0000 0021 0940 3002, deschise a UNICREDIT BANK Suceava. Pentru informații suplimentare: telefon +40 754 510 167 sau e-mail ata.suceava@gmail.com.