Pensii mari obținute pe principiul contributivității, adică pe baza sumelor cu care oamenii au contribuit la fondul de pensii pe durata activității, au și câțiva suceveni care au lucrat în mediul privat. Directorul Casei de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, a declarat, marți, că în județul Suceava sunt 32 de persoane care, cât au lucrat, au cotizat la fondul de pensii cu sume suficiente pentru ca la încheierea activității să aibă pensii de peste 10.000 de lei. Printre aceștia se numără foști angajați din sistemul bancar, din sectorul de producție alimentară, câțiva medici care au lucrat la câte două sau trei clinici, dar și persoane care au profesat în industria minieră, care au avut salarii mari și au plătit pe măsură la pensii.
De asemenea, în județ sunt 186 de persoane care au pensii de serviciu, așa numitele „pensii speciale”. De acestea beneficiază anumite categorii care au lucrat în sistemul bugetar – foști magistrați, foști angajați ai Curții de Conturi, foști militari, foști angajați ai serviciilor de informații, polițiști și diplomați. Valoarea unei pensii speciale nu depinde de contribuțiile plătite de salariat pe timpul activității, la fel ca în cazul celorlalte pensii; nu se bazează pe contributivitate.
În total, în județul Suceava sunt la această dată 141.851 de pensionari, cu 156.912 pensii în plată. Dintre aceștia, 92.481 de pensionari, adică 65,19%, au pensii de maximum 2.000 de lei, dar cei mai mulți, 64.416 pensionari, au până în 1.500 de lei pensie.
Directorul Casei de Pensii Suceava a declarat că din numărul total de dosare de pensii de evaluat, de 133.798, au fost deja evaluate 106.928, iar întârzierile nu sunt din vina filialelor, ci a sistemului informatic de la nivel central.
În perioada 1 ianuarie-8 iunie a.c., au fost înregistrate 4.022 de cereri pentru pensie – la limită de vârstă, invaliditate sau urmaș, și 3.837 de cereri pentru modificarea drepturilor de pensie. În aceeași perioadă au fost înregistrate și soluționate 508 de dosare pentru stabilirea drepturilor copiilor, urmași ai persoanelor persecutate politic după 23 august 1955 (prizonieri în fosta URSS, internați în spitale de psihiatrie, privați de libertate, strămutați, deportați etc) și 157 de dosare pentru stabilirea drepturilor copiilor, urmași ai persoanelor persecutate din motive etnice în perioada 6 septembrie 1940- 6 martie 1945 (refugiați/ strămutați, evacuați).