„Vinovăția perpetuă” de Eugen Dimitriu, volum-confesiune, în care autorul a consemnat „crâmpeiul său de adevăr”, a fost lansat miercuri, 7 iunie 2023, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Sala de Artă „Elena Greculesi”, în prezența unui public numeros.
Eugen Dimitriu, un remarcabil om de cultură, plecat la cele veșnice pe 1 iulie 2020, la vârsta de 97 de ani, „împăcat cu sine și cu Dumnezeu” (pe Dumnezeu îl numea cu apelativul prietenesc „Drăguțul”), merita ca la lansarea cărții sale să se afle mulți oameni de carte și care iubesc cartea, oameni care l-au cunoscut și apreciat pe scriitor, public care a dorit să intre în posesia cărții „Vinovăția perpetuă” - „carte document de maximă importanță, unic în peisajul nostru cultural sucevean”. Aceste aprecieri îi aparțin lui Alis Niculică, de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, editorul volumului, care a semnat și o postfață laborioasă despre carte și autor.
Publicul a aflat de la cei care au prezentat cartea că nora lui Eugen Dimitriu (Angela, plecată și ea la cele veșnice acum trei luni) a încredințat manuscrisul, împreună cu alte lucruri personale (fotografii, documente etc.), Mariei Olar, președinta Fundației Culturale „Leca Morariu”, cea care s-a îngrijit de acoperirea costurilor necesare tehnoredactării și tipăririi unora dintre cele mai din urmă cărți ale cărturarului.
· Un omagiu postum omului deosebit, rafinat și greu încercat, cărturarul poliglot Eugen Dimitriu
În septembrie 2022, Maria Olar a încredințat Bibliotecii Bucovinei spre valorificare manuscrisele, „din dorința de a aduce un omagiu postum omului deosebit, rafinat și greu încercat, cărturarul poliglot Eugen Dimitriu”, manuscrise de care s-a ocupat cu precădere, punând mult suflet și multă trudă, Alis Niculică. „Alese mulțumiri doamnei președinte Maria Olar, pentru dăruirea manifestată în păstrarea memoriei unor importante personalități ale Bucovinei, în cazul de față, a neuitatului Eugen Dimitriu, de la nașterea căruia, în anul 2023, se împlinesc 100 de ani”, a spus Alis Niculică.
Aflăm din prefața cărții semnate de Eugen Dimitriu că titlul ales pentru acest volum - „Vinovăția perpetuă” – cuprinde multiple sensuri. „O interpretare ne duce cu gândul la faptele grave, abominabile, pe care doar Cerul e în măsură să le ierte. Lărgind sfera investigațiilor, învinuirea poate veni și pentru interese meschine, urmărind nimicirea ființelor care stau în calea parvenirii unor ticăloși. (...) Vinovăția perpetuă poate avea și cauze legate de psihicul cuiva. (...) În lucrare semnalez soarta unor ființe cărora în vremuri de apocalipsă li s-au adus învinuiri imaginare, cu caracter politic, și li s-au dat pedepse abuzive. (...) Când nu e obsesie, vinovăția perpetuă devine o cruce ce-o purtăm pe umeri, după putere”, spunea Eugen Dimitriu.
· Eugen Dimitriu, un adept al reconstituirii adevărului istoric
Moderatorul evenimentului a fost Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei, care a amintit că evenimentul se înscrie în programul activităților prilejuite de Centenarul Bibliotecii Bucovinei și 20 de ani de la înființarea Fundației Culturale „Leca Morariu”. Despre carte și despre autorul Eugen Dimitriu au vorbit Maria Olar, președinta Fundației Culturale „Leca Morariu”, Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, și Alis Niculică, editorul volumului, Editura Heruvim, 2023.
Alexandru Ovidiu Vintilă a apreciat că Eugen Dimitriu, „un personaj cu adevărat urban”, cu un „halou cultural deosebit”, și-a construit cu migală o istorie personală, care îl individualizează în marea istorie a culturii noastre. „Eugen Dimitriu precizează că toată munca sa intelectuală a fost făcută în condiții de hăituială continuă, care, pentru un om slab de fire, l-ar fi adus de multe ori la sinucidere, în cel mai rău caz, ori la renunțarea definitivă la visurile unui creator de artă”, a spus Ovidiu Vintilă, precizând că, poate, Eugen Dimitriu nu ar fi scris aceste pagini pe care le avem între copertele acestui volum dacă nu ar fi fost încredințat că istoria nu se poate falsifica la infinit.
„Eugen Dimitriu a fost un adept al reconstituirii adevărului istoric, a crezut cu ardoare în civilizația cărții, în adevăr, în neamul său și în Dumnezeu. Toate acestea l-au întărit și l-au făcut să meargă mai departe”, a completat Alexandru Ovidiu Vintilă.
· Despre valoare
Președinta Fundației Culturale „Leca Morariu”, Maria Olar, a explicat cum au ajuns manuscrisul, dosarele semnate de Eugen Dimitriu la fundația pe care o conduce, prin intermediul nurorii scriitorului, care i-a încredințat toată „zestrea documentară și acest manuscris”.
Biblioteca lui Eugen Dimitriu, a completat Maria Olar, a fost donată pr. prof. drd. Mircea Bejenar, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului și Toți Sfinții Români” Tișăuți, comuna Ipoteşti, care se ocupă de construirea Muzeului Memorial „Golgota Bucovinei” - „memorialul unei istorii răstignite”.
Alis Niculică, editorul volumului, a spus că „cine l-a cunoscut și l-a prețuit pe Eugen Dimitriu va descoperi, în paginile acestei cărți, un alt Eugen Dimitriu. Altul decât cel care se ascundea în spatele unui zâmbet cald, al unei anecdote care te bine-dispunea, în spatele acelei politeți desăvârșite, care amintea de cea a boierilor cărturari din vremuri demult dispărute. Cine nu l-a prețuit pe Eugen Dimitriu (veți fi uimiți, dar sunt și din această categorie) vor minimaliza valoarea cărții de față. Va fi interesant de urmărit cine, și mai ales de ce o va face”.
Publicul a apreciat „sărbătoarea culturală” dedicată scriitorului Eugen Dimitriu, având pe fundal muzica lui Ciprian Porumbescu, la care au luat parte, printre alți oameni de cultură suceveni, stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora dr. Gabriel Plton, însoțită de stavrofora scriitoare Elena Simionovici, președinta de onoare a Societății Scriitorilor Bucovineni, directori de instituții culturale, de fundații culturale, scriitori, profesori universitari, istorici etc. Emoție, bucurie, flori, aduceri aminte, aprecieri, tristețe, sentimente amestecate, toate la un eveniment cultural deosebit, organizat de Biblioteca Bucovinei și Fundația Culturală „Leca Morariu”.