Municipiul Suceava se va dezvolta în următorii ani prin atragerea a aproape 100 de milioane de euro pe proiecte care vizează și localitățile învecinate, în care locuiesc mulți dintre cei care lucrează în oraș sau îl tranzitează aproape zilnic, în special pentru bunuri și servicii.
„Proiecte de aproape 100 de milioane de euro vor fi depuse pentru dezoltarea Zonei Urbane Funcționale Suceava”, a anunțat miercuri primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care precizat că în ședinta de Consiliu Local de marți a fost aprobată Strategia Integrată de Dezvoltare a Zonei Urbane Funcționale Suceava, pentru perioada 2021-2027.
Zona Urbană Funcțională (ZUF) Suceava cuprinde localitățile Suceava, Șcheia, Moara, Ipotești, Bosanci, Salcea, Adâncata, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
Primarul Ion Lungu a precizat că Suceava este primul municipiu reședință de județ care a finalizat și aprobat această strategie, întocmită în colaborare cu Banca Mondială:
„Vom putea depune proiecte în valoare de 99.650.000 euro, pe Programul Regional Nord -Est 2021-2027, din care cele mai importante sunt:
- Modelare urbană, fluidizare trafic – 23.000.000 euro
- Sistem transport public ecologic metropolitan etapa II-a -17.000.000 euro
- Aqua Park -15.000.000 euro
- Zona Agrement Parc Sipote -10.000.000 euro
- Reabilitare Curtea Domnească - 6.500.000 euro.
Strategia întocmită cuprinde un număr de 136 de proiecte pentru municipiul Suceava si 75 proiecte pentru UAT -urile din Zona Urbană Funcțională. Sperăm să implementăm cât mai mult din aceste proiecte”.
Pentru municipiul Suceava obiectivele strategice sunt:
1 Oraș verde și rezilient
2.Oraș competitiv și productiv.
3 Oraș just și incluziv
4.Oraș bine guvernat
Obiectivele specifice sunt: - mobilitate urbană durabilă, neutralitate energetică, reducerea poluării aerului și riscurilor climatice, infrastructură publică de calitate, valorificarea terenurilor și clădirilor prin obiective strategice, încurajarea inovației, a start-up-urilor și a forței de muncă calificată, accesul facil al tuturor la serviciile publice, implicarea societății civile și a cetățenilor în dezvoltare urbană, digitalizarea administrației publice, reducerea birocrației și adaptarea serviciilor la nevoile cetățenilor.