Comuna suceveană Marginea a găzduit duminică, 4 iunie, cel mai mare târg de cai din regiunea Moldovei.
Evenimentul a reunit crescători nu doar din județul Suceava, ci din aproape toate zonele României, sute de exemplare de cabaline fiind admirate de mii de spectatori în cadrul probelor de frumusețe și tracțiune (la simplu și la dublu).
Sărbătoarea Anuală „Târgul de Cai” de la Marginea, ajunsă la cea de-a VII-a ediție, este organizată de Primăria și Consiliul Local Marginea, împreună cu Asociația Crescătorilor de cai din Bucovina.
De altfel, ediția de anul acesta s-a dovedit a fi cea mai mare de până acum, fiind înregistrat un record atât ca număr de cai înregistrați în concurs cât și ca participanți la eveniment, după cum a precizat primarul comunei Marginea, Gheorghe Lazăr.
„Astăzi sunt prezenți alături de noi crescători de cai din toată țara, care ne vor prezenta cei mai puternici și cei mai frumoși cai. Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat la organizarea acestui eveniment, membrii Consiliului Local, precum și tuturor celor care ni s-au alăturat astăzi aici. Vreau să mulțumesc tuturor crescătorilor de cai din țară pentru că au dat curs invitației noastre de a fi prezenți aici la cel mai mare târg din Moldova și Bucovina”, a spus Gheorghe Lazăr, în deschiderea evenimentului.
Târgul de cai de la Marginea a început cu secțiunea de „frumusețe”, în cadrul căreia peste 100 de cai din întreaga țară, care de care mai frumos, mai impunător sau mai bățos au fost prezentați în fața spectatorilor, încântați de diversitate.
Toți proprietarii care și-au înscris caii la această probă au primit câte o diplomă de participare din partea primarului Gheorghe Lazăr dar și câte un mic premiu.
După aceea au avut loc mult așteptatele probe de tracțiune.
La tracțiune simplu au fost fost 40 de participanți iar la tracțiune dublu 30 de participanți.
Primăria Marginea a asigurat și premiile pentru participanții la concursurile de tracțiune: 1000 lei – locul III, 2.000 de lei – locul II și 3.000 de lei – locul I, pentru fiecare secțiune, respectiv tracțiune simplu și tracțiune dublu.
Doctorul veterinar Constantin Lazăr, care a prezentat evenimentul, an de an, le-a spus celor prezenți că „în momentul de față Marginea, chiar dacă e situată la marginea pădurilor, nu este doar o localitate secundară, ci devine un punct central al creșterii calului și folosirii lui în pădurile Bucovinei. Acest concurs se organizează având în vedere respectul pe care trebuie să îl datorăm în primul rând codrilor, apoi cailor și în al treilea rând oamenilor din Bucovina”.
Ce-a de-a șaptea ediție a târgului de cai din Marginea a beneficiat de participarea a peste 5.000 de oameni, evenimentul devenind deja o tradiție care trebuie continuată.