sâmbătă, 3 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 128 (8352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

23 și 24 iunie, la Vicovu de Sus

Cartea „Poftiți la masa strămoșilor noștri! Bucate românești și povești despre români”, lansată la Festivalul „Regina Sânzienelor”

Sâmbătă, 3 Iunie 2023 (08:34:19)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Volumul „Poftiți la masa strămoșilor noștri! Bucate românești și povești despre români”, coordonat de Elena și Dumitru Parasca, va fi lansat în cadrul Festivalului Național Concurs „Regina Sânzienelor”, în perioada 23 și 24 iunie 2023, la Vad Martin (Vicovu de Sus).

Povestea acestei cărți, ne spune Dumitru Parasca (inițiatorul și susținătorul financiar al festivalului) începe în vara anului 2022, după cea de a VIII-a ediție a Festivalului Național „Regina Sânzienelor”.

„Totul a pornit de la întrebarea pe care mi-a pus-o Lorena Oltean, ambasadoarea Vasluiului în Regatul Sânzienelor: <Oare ce mâncau Sânzienele, domnule Parasca?> Răspunsul meu a venit fără ezitare: <Hai să descoperim împreună ce mâncau strămoșii noștri! Ce-ai zice ca tema ediției de anul viitor a festivalului să fie despre gastronomia românească, despre bucate a căror vechime se pierde în negura timpului?> Și am pornit la drum. Nu singuri. Pentru că zice o vorbă românească: <Unde-s mulți, puterea crește.> Suntem o comunitate, o familie frumoasă, însuflețită de dragostea și respectul pentru rădăcinile noastre, pentru tradițiile milenare care ne-au fost transmise din generație în generație”, a povestit Dumitru Parasca.

 

  • O carte despre „trăirile noastre”

 

Cartea cuprinde rețete de bucate românești și multe povești care le însoțesc, din diferite zone ale țării: Elena Negru (Bucovina, Colț de Rai), Ilaria Pușcă (Poveste cu bucate de ieri și azi din Vatra Moldoviței), Lăcrămioara Pop (Frunză verde ca răchita/Iacă-te și din Harghita), Gabriela Popa (Brăila, orașul dacilor), Elena Nandriș (Mahala, pământ românesc), Irina Chirinciuc (Vă îmbrățișăm din Basarabia), Ilie Abramiuc (Mierea, mărturie peste milenii a continuității poporului român), Laura Melinda Tătăran (Rețetar din județul Satu Mare) etc.

„Fiecare autor al acestei cărți are propriile percepții despre bucătăria românească. Au profesii diferite și vin din medii diferite. Sunt oameni care povestesc cu sinceritate despre trăirile lor, despre experiențele lor de viață. Și totuși, în această diversitate de abordări ale subiectului <gastronomie românească>, descoperim un filon comun, prețios prin simbolistica lui. Rădăcinile din care ne tragem seva. Tocmai din acest motiv, credem că este o carte care va ajunge la sufletul cititorilor”, a explicat coordonatorul Dumitru Parasca, care mai explică și faptul că „Poftiți la masa strămoșilor noștri! Bucate românești și povești despre români” nu este o carte de bucate și nici o carte de istorie. Este o carte despre „trăirile noastre”, aflăm de la autori, cu povești despre zone rupte din rai, despre oameni adevărați, despre modul lor de viață, așa cum a evoluat de-a lungul timpului.

 

  • Unitate în diversitate

„Surpriza este desăvârșită în momentul în care răsfoiești cu atenție paginile, multe la număr,care-ți oferă bucuria de a cunoaște concret informații venite din toată România și nu numai (Basarabia), bazate pe o documentație serioasă a semnatarilor, care atestă preocuparea acestora de a-și prezenta zona din care provin sub multe aspecte (istoric, etnografic, sociologic etc.), în dorința de a o face cunoscută cu specificul respectiv, dovadă certă a principiului enunțat adeseori referitor la civilizația tradițională a românilor și anume <unitate în diversitate>”, scrie  în prefața cărții Angela Paveliuc Olariu, doctor în etnografie.

Cei care vor fi curioși să răsfoiască această carte, care va fi lansată la Festivalul Național Concurs „Regina Sânzienelor”, în perioada 23 și 24 iunie 2023, la Vad Martin (Vicovu de Sus), vor descoperi informații prețioase din mai multe domenii (istorie, etnografie, sociologie etc.), completate de imagini sugestive și vor descoperi „sufletul românesc în toate manifestările sale”.

„Doresc să felicit, în mod special, pe cei doi coordonatori pentru inițiativa și strădania deosebită de a definitiva lucrarea într-un timp record, cu rezultatele scontate. Cei doi fac de la început precizarea că <această lucrare nu este o carte de bucate> și nici <o carte de istorie>. Astfel, prin complexitatea informațiilor venite din întreaga țară, se conturează, într-un mod convingător, pentru cei interesați, coordonatele provinciilor istorice: Bucovina, Maramureș, Oltenia, Muntenia, Transilvania. Același lucru se poate afirma și despre Basarabia de unde apar în carte interesante și elocvente mărturii istorice, sociologice, etnografice etc.”, a completat doctorul în etnografie Angela Paveliuc Olariu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartea „Poftiți la masa strămoșilor noștri! Bucate românești și povești despre români”, lansată la Festivalul „Regina Sânzienelor”.
 Vizualizări articol: 3437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartea „Poftiți la masa strămoșilor noștri! Bucate românești și povești despre români”, lansată la Festivalul „Regina Sânzienelor”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei