Peste 500 de țesături vechi din zona județului Suceava sunt expuse la Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc. Noua expoziție temporară „Zăbrenice și ștergare din Colecția Ioan Țugui” a fost vernisată în data de 1 Iunie, zi în care Muzeul Arta Lemnului a împlinit 87 de ani de la deschidere. Cu o valoare inestimabilă a patrimoniului expus, expoziția prezintă peste 500 de țesături pe care profesorul Ioan Țugui, cunoscut în mod special prin Muzeul Lingurilor pe care l-a înființat, le-a adunat între 1969 și ultimul său an de viață, 1978. Întreaga colecție de zăbrenice și ștergare a profesorului Ioan Țugui este expusă pentru prima dată la Câmpulung Moldovenesc. Unele țesături expuse sunt vechi de peste 150 de ani, colecționate de pe întregul areal al județului.
Cunoscut marelui public în principal pentru colecția sa de peste 5000 de linguri de lemn și pentru Muzeul Lingurilor pe care l-a fondat, Ioan Țugui a colecționat și vase ceramice, numismatică și ștergare.
„De la delicatele zăbrenice albe purtate pe cap, până la ștergarele ornate în culori vii, unele țesute la jumătatea secolului XIX, noua expoziție temporară spune povestea unui meșteșug care dovedește măiestria femeilor din Bucovina”, au transmis reprezentanții Muzeului Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc.
Expoziția este realizată în parteneriat cu Centrul Județean al Culturii Tradiționale Iași și va fi deschisă pentru vizitare până în data de 5 noiembrie 2023.
Muzeul Arta Lemnului a fost înființat în anul 1936, având „cinci părinți fondatori”, Constantin Brăescu, învățător și viitor prim director al muzeului, Constantin Leontieș, prefectul județului, subprefectul Mihai Michitovici și cei doi directori ai Școlii de arte și meserii, Ilie Veslovschi și Ioan Sârghie. La vremea respectivă se numea Muzeul Județului Câmpulung, iar deschiderea lui a reprezentat o dorință a profesorului etnograf Ion Ștefureac care, încă din 1910, își imagina că „acest muzeu va fi o carte deschisă pentru toate timpurile și generațiile viitoare; va fi o carte care va trezi în noi conștiința unui trecut de cultură românească în țara noastră; va fi totodată și carte de îndrumare care ne va arăta unde au încetat înaintașii noștri, ca să știm apoi unde să începem noi".