Opt zone din Bucovina, care beneficiază de un potențial turistic deosebit, sunt țintele unui proiect de valorificare a patrimoniului natural și socio-cultural în perioada următoare. Astfel, în localitățile Cacica, Putna, Mănăstirea Humorului, Panaci, Poiana Stampei, Moldovița, Sucevița și Fundu Moldovei și în peisajul înconjurător, din mai și până în septembrie vor avea loc ateliere și programe de formare dedicate membrilor comunităților locale, în scopul inventarierii patrimoniului construit valoros și pentru valorificarea patrimoniului natural, prin realizarea de poteci și trasee turistice.
Aceste acțiuni sunt organizate în cadrul proiectului „Bucovina: Regenerare rurală prin implicarea comunității”, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, Axa prioritară - Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente,cod MySMIS2014+ 151477, implementat de Asociația de Dezvoltare Economică și Regională - A.D.E.R.. Pe lângă activitățile prezentate, în aceeași perioadă sunt propuse a se derula și 6 serii de cursuri pe temele Managementul proiectelor cu abordarea participativă, Formare și organizare comunitară și Managementul destinațiilor din mediul rural.
Scopul acestui proiect reprezintă tocmai dezvoltarea durabilă a turismului în spațiului rural, prin integrarea și protejarea patrimoniului local și susținerea bunăstării locale. El va fi pus în valoare doar prin protejarea resurselor patrimoniale valoroase și prin integrarea lor într-o viziune care să aibă în centru natura minunată a Bucovinei, casele tradiționale, muzeele din mediul rural și centrele meșteșugărești.
- Susținerea unui regulament pentru protejarea caselor tradiționale ale Bucovinei
Proiectul își propune astfel o implicare și un sprijin al autorităților publice locale în susținerea unui regulament local care se dorește a crea un mecanism de protejare a caselor tradiționale ale Bucovinei și a altor resurse culturale valoroase, continuând astfel activități derulate prin colaborare între instituții regionale implicate în protejarea patrimoniului, cum ar fi Muzeul Bucovinei, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Consiliul Județean și ONG-uri locale. Toți acești factori relevanți se vor integra în cadrul unui grup de lucru PACT pentru PATRIMONIU. Materialele realizate în proiect, dar și alte materiale valoroase realizate anterior de alți parteneri, vor fi transmise în cele 8 sate din Bucovina, prin caravane și campanii de informare.
O primă astfel de acțiune s-a derulat în perioada 27-29 mai la Mănăstirea Humorului. Aici a fost creat atelierul “Identificarea şi conceperea de poteci tematice pentru valorificarea peisajului natural şi cultural” și realizată caravana PACT pentru PATRMONIU, în parteneriat cu Primăria Comunei Mănăstirea Humorului și organizațiile locale. Timp de trei zile activitățile derulate în această zonă au adunat împreună oameni pasionați de turismul și patrimoniul autentic al Bucovinei, cu localnicii și cu vizitatorii din zonă. În fața Casei Buburuzan din centrul satului au fost expuse și soluțiile de arhitectură pentru păstrarea caselor tradiționale realizate în cadrul proiectului PORT Cultural, coordonat de Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
Informații suplimentare privind activitățile viitoare pot fi accesate de pe pagina Asociației de Dezvoltare Economică și Regională - A.D.E.R., http://www.asociatia-ader.ro, email adersuceava@gmail.com, https://www.facebook.com/PACTpentruPatrimoniu.