Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu i-a solicitat premierului României, Nicolae Ciucă, să identifice „vinovați” pentru construcția gropii de gunoi din pasul Mestecăniș și l-a întrebat când va lua decizia de a imputa persoanelor vinovate prejudiciul creat. Florin Pușcașu a amintit că administrația județeană a construit și recepționat un depozit de deșeuri care este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri, cu o suprafață de 56.055 metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați.
„În conformitate cu o directivă europeană privind depozitarea deşeurilor și cu Hotărârea de Guvern nr. 349/2005 și începând cu anul trecut, în O.G. nr. 2/2021, se prevede că distanța minimă dintre amplasamentul unui depozit de deșeuri și zonele locuite trebuie să fie de 1.000 m. Actele normative precizate mai sus au fost comunicate către Comisia Europeană ca fiind acte de transpunere a directivelor europene”, a spus Pușcașu.
El a adăugat că depozitul este proiectat să funcționeze pentru o durată de 25 de ani, are o singură celulă de depozitare cu o capacitate de 390.000 de tone și este situat la o distanță de 40,9 metri față de drumul european E78 în punctul cel mai apropiat și la o distanță de 66 de metri de calea ferată, distanța între punctul final al cascadei de deversare a levigatului epurat și axa liniei de cale ferată pe direcția de curgere. „La distanța de sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se află 25 de construcții, dintre care trei cu destinație turistică (regim de odihnă/recreere, întrucât reprezintă pensiuni/restaurante și zone de camping), un magazin de suveniruri și 21 de locuințe. Cea mai apropiată construcție cu destinația de locuință se află la o distanță de numai 462,2 metri, în direcția nord-vest față de corpul depozitului de deșeuri”, i-a transmis Florin Pușcașu premierului României.
El a mai adăugat că pericolul real al expunerii la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen, al populației aflate în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acestuia este confirmat și pus în evidență în raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, în care se arată că riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene persistă. De asemenea, Pușcașu a precizat că în raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului se arată faptul că emisiile de gaz produc consecințe nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale aflate la mai puțin de 3 kilometri.
Având în vedere aceste aspecte, deputatul AUR de Suceava i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă să se implice personal pentru mutarea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație.