Metoda minim invazivă de eliminare a pietrelor din rinichi și ureter cu fibră laser (ureteroscopie flexibilă laser) a început să fie utilizată și la Spitalul Municipal Fălticeni, de la finalul lunii aprilie a.c., de către medicul urolog Vasile Băișanu. Dr. Băișanu a declarat că a efectuat primele intervenții prin această procedură în zilele de 27-28 aprilie a.c., în echipă cu dr. Răzvan Mulțescu, medic primar urolog la Spitalul „Sfântul Ioan” din București, „un medic cu o vastă experiență în procedură de ureteroscopie flexibilă laser, care a acceptat să participe și să supervizeze intervențiile efectuate aici, la spitalul din Fălticeni”.
Primii pacienți care au fost supuși acestei intervenții minim invazive au fost doi bărbați și patru femei cu vârste cuprinse între 42 și 77 ani, diagnosticați cu piatră la nivelul rinichiului și ureterului.
Dr. Băișanu a explicat că metoda este minim invazivă pentru pacient, iar durata de spitalizare, extrem de redusă. Pietrele din rinichi și/sau ureter sunt vizualizate cu ajutorul unor instrumente miniaturizate și flexibile, care apoi le fragmentează cu ajutorul energiei laser.
„Sunt mulțumit că toți cei 6 pacienți au fost operați cu succes, niciunul dintre ei nu a prezentat complicații postoperatorii, fiind externați la două zile distanță de la intervenție. Mă bucur că am reușit ca la Spitalul Municipal Fălticeni să realizăm aceste intervenții chirurgicale endoscopice din sfera urologică. Nu a fost ușor, având în vedere că pentru a fi capabil să execuți această tehnică chirurgicală ai nevoie, pe lângă toată aparatura medicală complexă, de o lungă perioadă de formare și pregătire profesională”, a afirmat dr. Băișanu.
Medicul a spus că de la începutul acestui an a participat la mai multe cursuri de formare, atât în țară, cât și în străinătate, până când procedura a fost aplicată la spitalul din Fălticeni. Despre aparatura cu care lucrează a afirmat că este „un laser de ultimă generație, o achiziție foarte scumpă și tocmai din această cauză majoritatea spitalelor de stat din România nu își permit achiziționarea unui asemenea arsenal de aparatură medicală și pacienții sunt nevoiți să se adreseze spitalelor private, unde o asemenea procedură poate ajunge până la costuri de 4.000 de euro pentru un pacient”.