Poluarea râului Bistrița cu ape provenite de la mina Isipoaia, care a avut loc în după-amiaza zilei de sâmbătă, 13 mai a.c., a fost sancționată cu amenzi de Sistemul de Gospodărire a Apelor și Garda de Mediu. Purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, maior Alin Găleată, a informat, printr-un comunicat de presă, că societatea Conversmin SA a fost amendată de SGA cu 40.000 de lei, și de Garda de Mediu, cu 50.000 de lei.
Maiorul Găleată a mai informat că la propunerea inspectorului-șef al ISU Suceava, colonelul Costică Ghiață, soluția temporară pentru diminuarea efectului poluării constă în montarea a două bazine cu membrane impermeabile, cu o capacitate de aproximativ 5.000 de litri, pentru preluarea deversărilor concentrate. Această soluție are ca fundament inclusiv faptul că această situație, cu poluarea masivă a râului Bistrița, s-a mai produs și în anul 2015. Aceste bazine transportabile ar putea fi utile și pentru alte zone cu același specific, dacă situația ar impune.
De asemenea, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a transmis o solicitare Ministerului Economiei, pentru realizarea unei stații de epurare a apelor de mină, iar reprezentanții societății Conversmin SA, prin Ministerul Economiei, trebuie să realizeze o serie de lucrări provizorii, care să fie aplicate până la stabilirea soluțiilor pe termen lung, de către experții tehnici autorizați.
Luni dimineață, la SGA a avut loc o ședință tehnică pentru găsirea unor soluții provizorii de diminuare a efectelor poluării, la care au participat prefectul Moldovan, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret-Bacău, Relu Adam, șeful ISU, colonel Costică Ghiață, directorul SGA, Daniel Drăgoi, reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului, precum și șeful punctului de lucru Vatra Dornei al societății Conversmin SA - Sabin Gabriel-Gheorghe.
Potrivit comunicatului, prefectul a solicitat societății Conversmin trimiterea de urgență în teren a unei echipe de experți tehnici autorizați, care ar urma să ajungă la Suceava miercuri, „pentru analizarea și furnizarea soluțiilor tehnice care să se plieze pe situația din zonă, dar și din alte obiective cu specific asemănător din județ (alte iazuri de decantare)”.
Râul Bistrița a fost plouat în după-amiaza zilei de sâmbătă de la fosta exploatare minieră Isipoaia. Apele de culoare cărămizie provenite de la mina Isipoaia se întindeau pe o lungime de circa 3 kilometri. Alerta a fost dată de angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, care i-au anunțat pe colegii lor din Neamț despre unda de poluare.
Ca urmare a acestei poluări, au fost emise mai multe mesaje RoAlert în zonele din județul Neamț unde urma să ajungă unda, respectiv comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului. Populația din aceste comune a fost informată despre poluare, pentru a nu folosi apa din râul Bistrița în scopul adăpării animalelor și pentru a evita consumul de pește din râu. Deocamdată, nu s-a raportat mortalitate piscicolă. Potrivit prefectului de Neamț, Adrian Niță, se înregistrează creșteri foarte mari ale indicatorilor pentru fier, cupru, zinc, mangan și plumb, dar nu sunt motive de îngrijorare.