Evoluția a două virusuri foarte periculoase, care pot provoca mari pagube economice crescătorilor de păsări și de porci, este pozitivă în județul Suceava, în sensul că nu au mai apărut cazuri noi, ceea ce denotă că presiunea virală a scăzut.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a arătat că în cazul gripei aviare, care s-a manifestat puternic pe lacurile din Fălticeni în lunile martie și aprilie, nu s-a mai înregistrat nici o mortalitate. Anterior, de pe cursurile de apă au fost adunate peste 100 de lebede și rațe sălbatice moarte.
”Credem că mare parte din păsările sălbatice de pe lacuri au trecut prin boală și s-au imunizat. Presiunea virală a scăzut în mod cert, și pe fondul creșterii temperaturilor, dar trebuie să rămânem prudenți. Din fericire, virusul nu a fost scăpat de sub control și nu a ajuns la păsările domestice”, a arătat doctorul Voloșeniuc.
El a mulțumit pentru colaborarea în gestionarea focarului aviar Primăriei municipiului Fălticeni și Agenției Ariilor Protejate.
Cu privire la gripa aviară, vestea bună este că la nivelul Comisiei Europene, prin Oficiul Internațional de Epizooti, se lucrează intens la un vaccin care ar putea fi gata în primul trimestru din 2025.
Al doilea virus, pesta porcină africană (care a creat și creează multe probleme în multe țări din Europa), nu a mai fost confirmat în județul Suceava în ultimele trei luni.
Nu s-a mai înregistrat nici un caz pe raza județului, nici la porcul mistreț, cu atât mai mult la cel domestic.
”Pericolul există în mod cert, avem focare care evoluează în Botoșani și în Iași, prin urmare este nevoie de multă prudență din partea tuturor. Rugăm în continuare crescătorii de porci să se dezinfecteze înainte de a intra în adăposturile porcinelor, iar orice semn de boală sau mortalitate să fie anunțat imediat la medicul veterinar”, este apelul doctorului Sorin Mihai Voloșeniuc.