Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan spune că zona Moldovei are nevoie de investiții străine pentru a putea prospera.
”Avem nevoie în Moldova de investiții străine mari, poate chiar fabrici constructoare de mașini, care să determine efecte de antrenare în toată economia locală, de la Focșani și până la Siret. De asemenea, prin creșterea consistentă a producției naționale, vom reuși să ne desprindem tot mai mult de dependența de produse pe care, astăzi, Uniunea Europeană și România le importă de la mii de km distanță”, a spus Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean a mai precizat că România și-a exprimat disponibilitatea de a primi investitori europeni de mare anvergură, care să deschidă fabrici și să creeze locuri de muncă foarte bine plătite.
”Unele investiții chiar au venit, în anul 2022, însă, și de această dată, noile unități de producție s-au instalat în Vestul țării, la Arad, Oradea, Timișoara sau Satu Mare. Ar fi de dorit ca actualul ministru al economiei să facă cunoscut, la nivel european, atractivitatea mediului economic din Moldova, bogăția de resurse naturale de care dispunem, angajații harnici și foarte bine pregătiți, precum și faptul că, în scurt timp, autostrăzile nu vor mai fi o scuză pentru niciun investitor străin”, a mai arătat Ioan Balan.
Deputatul liberal a mai spus că pandemia Covid-19, agresiunea barbară a Rusiei în Ucraina, criza energetică, criza prețurilor și unele incidente bancare ar fi trebuit să mobilizeze statele din Uniunea Europeană să pună în aplicare politici ferme de reducere a dependenței statelor membre de materiile prime din Asia, de resursele energetice din Rusia, de unele produse de care depinde producția industrială din Uniune.
”La începutul anului 2020, la Bruxelles se formulau declarații corecte care ne dădeau speranța că marile companii își vor întoarce producția în Uniunea Europeană, că vor face investiții aici, că vor elimina riscurile apărute pe lanțurile de aprovizionare. Din păcate, acele declarații au rămas doar la stadiul de declarații. Industria europeană continuă să stea sub riscul aprovizionării cu semiconductori care provin de pe alte continente, agricultura europeană are dificultăți pentru că importurile extracomunitare continuă să-i pună în dificultate competitivitatea, iar unele sectoare de activitate, cum ar fi cel al producției de medicamente, nu mai face față cererii, pentru că materiile prime esențiale nu se produc în Europa”, a concluzionat Ioan Balan.