La finalul săptămânii Școala Verde, elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, îndrumați de prof. Mirela Chidon-Frunză, au fost în vizită la Centrul Social „Maria Ward” Rădăuți, coordonat de sora Luiza Țuțuianu, pentru un „schimb de emoții” pe care copiii nu îl vor uita.
În cadrul acestei întâlniri, bobocii din clasa pregătitoare au realizat o multitudine de activități având ca scop conștientizarea necesității protejării mediului înconjurător, prin îndeplinirea obiectivelor pentru dezvoltarea durabilă (Sustainable Development Goals). Aceasta s-a înscris în seria de acțiuni educative derulate în cadrul parteneriatului dintre cele două instituții în anul școlar 2022-2023.
Activitatea a debutat cu o prezentare PowerPoint realizată de prof. Mirela Chidon-Frunză, pe parcursul căreia cei peste 70 de copii prezenți au învățat despre importanța reciclării responsabile prin intermediul celor 5R (Refuză, Redu, Refolosește, Reciclează, Repară). A urmat realizarea feedback-ul printr-un quizz (chestionar în format electronic), prin intermediul căruia cei mici și-au consolidat cunoștințele referitoare la aplicarea modalităților concrete de protejare eficientă a mediului înconjurător și la care au răspuns cu mult entuziasm.
Prof. Mirela Chidon-Frunză, de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, ne-a spus că „micii ambasadori ai sustenabilității” din cele două instituții de educație au trecut apoi la activitatea de plantare în jardiniere a unor răsaduri de flori, activitate urmată de realizarea unor pliante cu conținut ecologic pentru campania stradală de conștientizare care a avut loc ulterior.
Schimbul de experiență a continuat prin prezentarea unor exemple de bune practici constând în lucrări plastice realizate din materiale reciclabile de către copiii din cele două instituții, etapă în cadrul căreia aceștia și-au sistematizat noțiunile învățate prin prezentarea unor modalități concrete de reciclare.
„Musafirii au oferit oaspeților sortimente variate dulciuri bio, realizate din ingrediente naturale, în ton cu specificul activității, care s-a derulat sub auspiciile inocenței copilăriei, prieteniei, jocului, voioșiei, cântecului, zâmbetului, bunei dispoziții și timpului de calitate petrecut împreună, elemente ce au reprezentat garantul îndeplinirii scopului propus”, a completat prof. Mirela Chidon-Frunză.