Peste 20.000 de elevi suceveni, din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, vor susţine, începând de săptămâna viitore, o serie de testări naţionale, acestea având rolul de a urmări evoluţia şi stadiul de pregătire al fiecărui elev, dacă şi unde sunt probleme la nivel de şcoală sau de clasă.
Potrivit insp. școlar adjunct, prof. Gabriel Matei, în județul Suceava vor susține aceste evaluări 20.872 elevi, după cum urmează: la clasa a II-a 6869 elevi, la clasa clasa a IV-a 6889 elevi, la clasa a VI-a 7114 elevi.
Testele pentru evaluarea naţională au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale, iar nivelul de dificultate este mediu. Rezultatele obţinute nu se trec în catalog şi nu sunt făcute publice, ci au rolul de a verifica stadiului competenţelor evaluate. Totodată, se va şti în ce măsură elevul şi-a însuşit elementele de bază specifice vârstei, insistându-se, ulterior, pe corectarea eventualelor dificultăţi. Rezultatele evaluării se transmit părinţilor elevilor şi vor fi puse în portofoliul educaţional al elevului.
- Calendar
Primii care vor trece prin evaluare sunt elevii din clasele a II-a, după următorul calendar: 9 mai 2023 - Limba română & limba maternă (scris), 10 mai 2023 - Limba română & limba maternă (citit), 11 mai 2023 – Matematică, 12 mai 2023 - Limba română pentru minorităţile naționale (scris & citit)
La clasa a IV-a, calendarul este următorul: 16 mai 2023 - Limba română, 17 mai – Matematică, 18 mai - Limba maternă.
La clasa a VI-a, testările încep pe 24 mai cu Limbă şi comunicare, 25 mai - Matematică şi Ştiinţe ale naturii.
Inițiate în anul 2013 sub forma unui proiect pilot, aceste testări naționale au rolul de a urmări evoluţia şi stadiul de pregătire al fiecărui elev.