Suceava ar putea avea în curând un nou festival de jazz, care să poarte numele regretatei cântărețe Anca Parghel. Vicepreședinte Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a anunțat duminică, 30 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Jazzului, sărbătorită în peste 190 de țări din întreaga lume, că Suceava „se poate mândri cu un mare artist, cea care a fost Anca Parghel, un mare și multiplu talent, apreciată de public și la catedră, cu o voce și o capacitate de creație cu totul remarcabile”, „un artist de talie mondială, pe care nu trebuie să-l uităm”.
Anca Parghel s-a născut la Câmpulung Moldovenesc și Barbă este de părere că orașul și județul „care au dat lumii acest Nume” merită un festival de jazz "Anca Parghel". „Au fost câteva discuții, iar în perioada următoare vor fi o serie de evenimente culturale importante la Suceava, cu participarea unor personalități din lumea muzicală, ocazie cu care vom putea să abordăm și acest proiect”, a afirmat Niculai Barbă. Cea mai potrivită perioadă pentru festival i se pare a fi în jurul datei de 16 septembrie, ziua de naștere a marii artiste.
„Ziua Internaţională a Jazzului” a fost proclamată în noiembrie 2011, în timpul Conferinţei Generale UNESCO, la solicitarea artistului american de jazz Herbie Hancock, ambasador al bunăvoinţei pe lângă această organizaţie. Ziua este destinată promovării virtuţilor jazz-ului ca un mijloc de educaţie, precum şi ca o forţă de pace, unitate, dialog şi cooperare între oameni.
Anca Parghel s-a născut în 16 septembrie 1957 la Câmpulung Moldovenesc. A absolvit Liceul de Muzică şi Conservatorul de Muzică din Iaşi. Până în 1989, a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Artă din Suceava. Artista a predat şi la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, în Belgia, la Bruges şi Namur (La Marlagne), în Germania, la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Marea Britanie (la Silsoe şi Cleolaine Workshops) şi în Republica Moldova, la Chişinău.
A participat la festivaluri de jazz din România, Germania, Austria, Cehia începând cu 1984, a cântat în cluburi de jazz din ţară şi din Europa. De-a lungul carierei sale, Anca Parghel a cântat alături de mari muzicieni români şi reprezentanţi ai jazz-ului mondial: Larry Coryell, Rick Condit, Archie Shepp, Jean-Louis Rassinfosse sau Phillipp Catherine. Printre numele celebre din România cu care a cântat se numără Mircea Tiberian, Johnny Răducanu, Dan Mândrilă, Ion Baciu.
Anca Parghel a interpretat prelucrări jazz neconvenţionale din muzica tradiţională şi religioasă românească (albumul „Carpathian Colors“), blues (Colaborarea cu Weinberger pe albumul „Good Morning, Mister Blues“), Tango argentinian sau soul-pop (albumul „Midnight Prayer“), unde muzica ei aminteşte de cea a Dianei Ross. Anca Parghel a fost comparată cu legendara cântăreaţă peruană Yma Sumac (despre care muzicianul american Billy Hart spunea „că într-o viaţă anterioară trebuie să fi fost o trompetă“).