Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 28 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 97 (8321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Istoricul Liviu Cîmpeanu și-a lansat la Suceava volumul „Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare, Codrii Cosminului 1497”

Vineri, 28 Aprilie 2023 (15:41:55)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Istoricul Liviu Cîmpeanu și-a lansat vineri, 28 aprilie 2023, la Muzeul de Istorie Suceava, volumul „Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare, Codrii Cosminului 1497”. Cartea a fost prezentată de dr. Constantin – Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, care a spus că lucrarea semnată de Liviu Cîmpeanu se adresează poate celui mai important personaj al acestei zone, este vorba de Ștefan cel Mare. „Este cel mai important voievod, este, cel puțin la noi în zonă, un mit. A fost numit și Sfânt. Or cartea domnului Liviu Cîmpeanu, care nu este scrisă doar pentru specialiști, ci pentru toți iubitorii de istorie, este forte interesantă pentru că, în primul rând, din punctul meu de vedere, îl pune pe voievodul moldav în context european”.

Emil Ursu a îndemnat publicul să citească această carte, pentru că „merită tot efortul”. Pentru a trezi interesul cititorilor pentru lectură, Emil Ursu a mai spus: „Autorul Liviu Cîmpeanu face o analiză, documentată, și ajunge la concluzia că din cei 47 de ani de domnie, Ștefan cel Mare a dus o politică antiotomană doar 13 ani. (...) Mișcarea și dinamica alianțelor în Europa de Sud-Est a făcut ca Ștefan cel Mare să fie suzeranul polonezilor sau, în altă zonă, a ungurilor, să fie împotriva Imperiului Otoman (...) sau să fie dimpreună cu otomanii și tătarii împotriva creștinilor polonezi”.

 

·        Manuscrisele lui Liborius Nacker

Autorul Liviu Cîmpeanu, doctor în istorie, a publicat numeroase studii științifice în publicații de specialitate din România și din străinătate despre istoria spațiului românesc și est-european în Evul Mediu târziu și Epoca Modernă timpurie. În urmă cu câțiva ani, medievistul Liviu Cîmpeanu descoperea în Arhiva Secretă de Stat a Moștenirii Culturale Prusace manuscrisele lui Liborius Nacker, secretarul general al Ordinului Teuton, cuprinzând Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni care l-au însoțit pe regele polon. Acest document esențial rămăsese necunoscut istoricilor noștri. El este o piatră de hotar în cercetarea epocii lui Ștefan cel Mare pentru istoricii de azi și de mâine; urmează să fie publicat, în ediție critică și analitică, la Humanitas.

 

·        Izvoare moldovenești

Volumul „Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare, Codrii Cosminului 1497” povestește și explică, pentru publicul larg, nu doar campania din 1497 și bătălia decisivă, ci și întregul șir de evenimente, pornind chiar dinainte de domnia lui Ștefan cel Mare, care a condus la această luptă, într-un amplu tablou dramatic al Evului Mediu târziu din această parte a Europei.

Pe lângă Jurnalul lui Liborius Nacker, analiza se bazează pe izvoare moldovenești, muntene, polone, otomane, ungare, occidentale, din care reiese urzeala de relații politice și militare din Europa răsăriteană a secolului al XV-lea. Până la sfârșit, cititorul va fi uimit să afle că la Codrii Cosminului, alături de armata profesionistă a lui Ștefan cel Mare, au luptat trupe otomane și tătare, într-o alianță care cuprindea și Muntenia, Rusia și Ungaria, iar inamicii săi au fost Polonia, Lituania și Ordinul Teuton. Aceste alianțe se vor menține în anii următori; războiul a continuat până la moartea voievodului Moldovei.

Doctorul în istorie Liviu Cîmpeanu a mulțumit gazdei evenimentului, Muzeul Național al Bucovinei, publicului sucevean prezent la lansare, apreciind în mod deosebit prezența tinerilor. „Am observat și la lansările de carte de la București, Cluj, Sibiu că în sală se aflau mulți tineri, ceea ce înseamnă că și tinerii au un apetit pentru istoria medievală”, a mai spus autorul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istoricul Liviu Cîmpeanu și-a lansat la Suceava volumul „Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare, Codrii Cosminului 1497”.
 Vizualizări articol: 657 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Istoricul Liviu Cîmpeanu și-a lansat la Suceava volumul „Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare, Codrii Cosminului 1497”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei