Investigațiile gratuite pentru depistarea timpurie a cancerului de sân și a cancerului de col uterin, efectuate în zilele de 27 și 28 aprilie a.c., în municipiul Suceava, de laboratoarele mobile ale Institutului Regional de Oncologie din Iași, s-au bucurat de interes în rândul sucevencelor. Managerul IRO, Mirela Grosu, a declarat, miercuri, la Suceava, în cadrul unei conferințe de presă, că pentru mamografii s-au înscris 120 de femei, iar pentru testele în vederea depistării cancerului de col uterin, peste 200 de femei.
Mirela Grosu a explicat că institutul pe care îl conduce derulează două astfel de proiecte de screening, Oncoprev și Oncofem, care se adresează în principal femeilor din medii considerate defavorizate: femei din mediul rural care ajung mai greu la un cabinet de specialitate, familii monoparentale, femei care nu au venituri etc. Femeile se pot prezenta la cabinetele care sunt în contract de prestări servicii cu IRO sau la unitățile mobile doar cu buletinul. Dacă după screening se conturează suspiciuni, femeile sunt invitate la investigații suplimentare și, la solicitare, li se poate deconta transportul. Managerul Mirela Grosu a precizat că screening-ul se adresează persoanelor care nu prezintă nici un fel de simptome de boală, deci aparent sănătoase, și a subliniat că „de obicei cancerul nu doare și când doare câteodată este prea târziu”.
În cadrul proiectului Oncofem, de depistare precoce a cancerului la sân, în cei aproape 2 ani de derulare, 11.000 de femei au făcut mamografii gratuite. Dintre acestea, 622 au fost investigate suplimentar, 95 au efectuat și puncții mamare, iar 62 au fost confirmate cu cancer. „E destul de mult, dar este foarte important că au fost depistate la timp. Cancerul de sân depistat la timp poate fi tratat”, a declarat Mirela Grosu.
Dintre femeile cărora li s-a făcut mamografie, 779 au fost din județul Suceava. 47 au ridicat suspiciuni și li s-au făcut investigații suplimentare, iar 3 au fost confirmate cu cancer. În proiectul Oncoprev, de depistare precoce a cancerului de col uterin, din 25.000 de femei investigate, 3.500 sunt din județul Suceava.
Managerul IRO a mai spus că a reușit să convingă și conducerea Spitalului Județean Suceava să participe la cele două proiecte și că deja a fost semnat contractul de colaborare pentru screening-ul pentru cancerul de col uterin.
„Am fost la Spitalul Suceava și, după mai multe discuții, în sfârșit o să iasă soarele și aici. S-a semnat contractul pentru screening, medicii știu despre ce este vorba și cred că de săptămâna viitoare dăm drumul la programul de screening al cancerului de col uterin la Spitalul Suceava. Femeile se prezintă doar cu buletinul, fără nici un fel de bilet de trimitere, doar cu programare prealabilă, ca să nu se creeze aglomerări. Pentru celălalt proiect (n.r. pentru mamografii) am avut discuții premergătoare cu spitalul, aici ne trebuie autorizația de radiologie a aparatului și medicii radiologi trebuie să aibă competență în senologie. Poate săptămâna viitoare sau peste două săptămâni reușim să semnăm contractul și pentru screening-ul cancerului de sân”, a afirmat Mirela Grosu.
· În 2022 în județ au fost înregistrate 7.480 de cazuri de cancer, din care 25 la sută au fost de cancer la sân
Prezent la conferința de presă, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, care a sprijinit împreună cu ISU și DSP organizarea investigațiilor cu caravana mobilă în municipiul Suceava, a calificat proiectele Oncoprev și Oncofem drept „minunate pentru conjudețenii noștri”, iar implicarea Spitalului Județean Suceava, „o veste extraordinară”. Moldovan a declarat că datele statistice arată că anul trecut în județul Suceava au fost înregistrate 7.480 de cazuri de cancer, din care 1.860 (25%) cancer la sân și 1.000 de cazuri de cancer de col uterin, ceea ce demonstrează necesitatea depistării precoce a bolii și a instituirii tratamentului cât mai curând. În acest sens, purtătorul de cuvânt al DSP, Gabriela Budeanu, a comparat procentele de anul trecut la cancerul la sân, respectiv 25% din numărul total de cazuri, cu cancerul de col uterin, de 11% din total cazuri și a declarat că pentru al doilea tip de cancer în ultimii ani s-au derulat programe de screening. Mai mult decât atât, în trei ani procentul pacientelor cu cancer de col uterin a scăzut de la 14% la 11%, tocmai pentru că semnele precursoare ale bolii au fost depistate la timp.
„E mai ușor și mai ieftin să previi decât să tratezi”, a subliniat și managerul IRO Iași. Mirela Grosu a declarat că, în fiecare zi, câte 500 de pacienți sunt consultați în ambulatoriu și în sistem de spitalizare de zi și peste 300 sunt internați în spitalizare continuă. Lunar, la IRO se alocă 1,5 milioane de euro doar pentru chimioterapie, conform managerului.
Proiectele Oncoprev și Oncofem, cu finanțare din bani europeni, se derulează până în decembrie 2023; unitatea mobilă a institutului, dotată cu un mamograf mobil digital 3D, va reveni în județul Suceava în luna august.