Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava s-a întrunit, luni, pentru adoptarea unui set de măsuri pentru gestionarea eficientă a eventualelor situaţii de urgenţă generate de topirea bruscă a zăpezii, cu scurgeri de pe versanţi. Către toate cele 114 primării din județ au fost transmise ulterior măsurile care trebuie luate pentru protecția populației și a bunurilor. Astfel, s-a dispus instituirea permanenței la nivelul primăriilor pentru a exista un flux continuu de informaţii cu Prefectura, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, în situaţia în care se prognozează și se înregistrează inundaţii. Cursurile de apă trebuie permanent monitorizate și menținute libere secţiunile de scurgere a apelor astfel încât acestea să poată prelua apa rezultată din căderile meteorice/scurgeri de pe versanţi.
Primăriilor li s-a cerut să identifice și să comunice din timp situațiile potenţial generatoare de situaţii de urgenţă asupra gospodăriilor şi a căilor de comunicaţii, precum și să-și pregătească utilaje, saci şi nisip, etc. pentru a putea interveni atunci când situaţia o va impune.
Tot la nivelul primăriilor trebuie identificate echipe de voluntari care să poată fi mobilizate şi interveni la nevoie și trebuie reactualizată baza de date cu femeile însărcinate, persoanele dializate sau imobilizate, dependente de surse de energie electrică, în vederea asigurării, la nevoie, a transportului acestora în cel mai scurt timp către unităţi medicale specializate.
Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au sarcina de a avertiza populația din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii și de a supraveghea permanent, pe durata manifestării factorilor de risc, a podurilor, podeţelor şi altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării lor cu plutitori, precum şi a zonelor în care este posibilă formarea torenţilor.
CJSU cere autorităților locale să ia toate măsurile de protecţie a persoanelor şi bunurilor împotriva efectelor provocate de grindină, descărcări electrice, desprinderea sau căderea unor elemente din infrastructura de construcţii, precum şi ca urmare a ruperii şi prăbuşirii unor arbori; să stabilească locuri de refugiu, trasee de evacuare şi zone de acordare a primului ajutor pentru cei surprinşi de viituri; că creeze condiţiile necesare asigurării cu apă potabilă, alimente şi materiale de cazarmament de strictă necesitate pentru populaţia potenţial sinistrată; să avertizeze turiştii şi persoanele care tranzitează zonele vulnerabile despre pericolul la care se expun în condiţiile campării pe firul văilor cursurilor de apă sau al parcurgerii unor trasee turistice.