Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 5 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 79 (8303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Arheologul sucevean Bogdan Petru Niculică, citat în exclusivitate în lucrarea „Istoria arheologiei în România”, apărută sub cupola Editurii Academiei Române

Miercuri, 5 Aprilie 2023 (09:05:53)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arheologul sucevean Bogdan Petru Niculică, cercetător științific I în cadrul Muzeului Național al Bucovinei din Suceava, în domeniul istoriografiei arheologiei românești, a fost citat în exclusivitate în lucrarea „Istoria arheologiei în România”, apărută sub cupola Editurii Academiei Române. Este o dovadă că suceveanul este preocupat constant, metodic, de tematica istoria arheologiei din Bucovina.

Una dintre cele mai așteptate producții științifice din sfera „științei hârlețului”, arheologia, a apărut recent, la Editura Academiei Române. Este vorba despre un volum de sinteză (al 33-lea din cadrul seriei Civilizația românească, editată de Academia Română, sub coordonarea academicianului Victor Spinei), intitulat Istoria arheologiei în România (490 pag.), realizat de profesor emerit dr. Mihai Bărbulescu de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, membru corespondent al celui mai înalt for științific de la noi, Academia Română.

Lucrarea, care impresionează prin ținuta științifică, acuratețea informației, prin originalitate și putere de sinteză este deosebit de valoroasă pentru perioada istorică actuală, marcată de numeroase modificări structurale în gândirea pragmatică a arheologiei și în ceea ce privește acomodarea publicului larg cu o serie de incursiuni istoriografice altfel aproape imposibil de atins; în ceea ce privește specialiștii din domeniu, sinteza oferă o perspectivă originală, unică, care incumbă achizițiile științifice recente cu obârșia în munca de pionierat a unor generații memorabile de cărturari, începând cu veacul al XVIII-lea. Augmentarea treptată a cunoștințelor arheologice din România a fost abordată de autor într-o manieră naturală, fiind incluse și provinciile care până la 1918 au aparținut de varii imperii, ulterior dispărute de pe harta Europei.

 

·        Apreciere. Valorificare

 

În ceea ce privește Bucovina, lucrarea profesorului emerit Mihai Bărbulescu este de referință prin informațiile prezentate, fiind apreciată și valorificată munca de peste 25 de ani a arheologului sucevean Bogdan Petru Niculică. Cercetătorul științific sucevean a publicat cinci volume și peste 20 de studii în reviste științifice și volume colective de arheologie, medalioane, recenzii și voci (având ca subiect debutul, specificul și consistența preocupărilor arheologice în fosta provincie austriacă Bucovina, metode și tehnici de cercetare arheologică în veacul al XIX-lea, descoperiri de rezonanță, personalități ș.a.), inclusiv în monumentala Enciclopedia reprezentanților scrisului istoric românesc, vol. I-V, coord. Victor Spinei, Dorina N. Rusu, Editura „Karl A. Romstorfer”, Suceava, 2021), majoritatea contribuțiilor sale fiind disponibile, gratuit, în format digital, pe portalul academia.edu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arheologul sucevean Bogdan Petru Niculică, citat în exclusivitate în lucrarea „Istoria arheologiei în România”, apărută sub cupola Editurii Academiei Române.
 Vizualizări articol: 1000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 12 voturi
Arheologul sucevean Bogdan Petru Niculică, citat în exclusivitate în lucrarea „Istoria arheologiei în România”, apărută sub cupola Editurii Academiei Române4.7512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei