Festivalul Produselor Tradiționale de Post din comuna Adâncata, ajuns la a noua ediție, devine pe an ce trece un eveniment din ce în ce mai important, atât ca număr de participante din partea gospodinelor din comună, dar și al celor care vin să deguste din mâncărurile preparate de acestea. Duminică, gospodinele din Adâncata și nu numai s-au întrecut încă o dată pe ele însele și au gătit de la tradiționalele sarmale de post și până la ciorbă rădăuțeană din pleurotus sau drob din ciuperci și miez de nucă.
Ca în fiecare an, Festivalul Produselor Tradiționale de Post a avut loc în casa de prăznuire de la Biserica de lemn „Sf. Dumitru” din Adâncata, fiind organizat de preotul paroh Mitu Pascal, cu sprijinul Elenei Cucu și al primarului comunei, Viorel Cucu. Ediția de anul acesta s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea celor care au venit cu produse de post, 25 de gospodine venind cu mâncărurile gătite de ele. Numeroși au fost și cei care au venit să deguste produsele de post, printre invitații primarului Viorel Cucu numărându-se șefa Direcției Județene pentru Agricultură, Claudia Elena Gogu, și vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor din România, Liliana Agheorghicesei.
Gospodinele au preparat sarmale, iahnie de fasole, mai multe feluri de salate de post, conopidă pane, chiftele din ciuperci sau urzici, mâncăruri reci din cartofi, salată de boeuf, mici și răcituri din bureți. De mare succes s-a bucurat și ciorba rădăuțeană fără carne, aceasta fiind înlocuită cu ciuperci pleurotus. Ciorba rădăuțeană fără carne a fost preparată și prezentată în cadrul festivalului de cadrul universitar sucevean Angela Albu, care a ținut să fie prezentă și la ediția de anul acesta a evenimentului.
Pentru ediția de anul acesta gospodinele au preparat și câteva produse în premieră, printre acestea numărându-se salata de boeuf cu soia neagră, turte cu legume sau o mâncărică de fasole cu prune uscate.
La toate acestea s-au adăugat deserturile, care și anul acesta au fost extrem de delicioase, de la torturi de post, tarte, chiroște cu prune și cartofi, plăcinte, prăjituri cu griș și mere sau cornulețe. În deschiderea festivalului, primarul Viorel Cucu, preotul Mitu Pascal și Elena Cucu le-au oferit tuturor participantelor câte o diplomă și un premiu.
Viorel Cucu: Acest festival aduce mai multă valoare comunei noastre
În cuvântul său de deschidere, primarul din Adâncata, Viorel Cucu, a ținut să mulțumească tuturor invitaților și în mod special gospodinelor care an de an au făcut ca acest eveniment să devină din ce în ce mai important. „Avem aici gospodinele noastre care s-au îmbrăcat în tradiționalul port popular, straiele sunt de sărbătoare, pentru o zi care face cinste comunității noastre. Mă plec în fața gospodinelor din Adâncata pentru modul exemplar în care înțeleg să facem un eveniment și să dea valoare satului nostru, satului românesc”, a spus Viorel Cucu.
El a ținut să aprecieze și colaborarea cu Direcția Agricolă Suceava, instituție care intenționează să promoveze un proiect important pentru înființarea de puncte gastronomice locale. „Înainte de acest festival, în cursul zilei de miercuri gospodinele noastre au fost prezente la un eveniment organizat de Direcția agricolă de doamna director Claudia Elena Gogu, la care a fost prezentă și doamna Agheorghicesei. Și ne bucură faptul că doamna Elena Gogu susține și vrea să promoveze aceste puncte gastronomice locale pentru promovarea produselor tradiționale”, a spus primarul din Adâncata, care a precizat că personal va susține înființarea unor astfel de puncte în comuna pe care o conduce. De asemenea, el a ținut să mulțumească și Universității Suceava pentru că este alături de acest festival. Nu în ultimul rând, Viorel Cucu a subliniat faptul că festivalul nu ar fi fost posibil fără implicarea preotului paroh Mitu Pascal. „Este un om deosebit, un om pe care l-am adoptat, un om al satului”, a precizat Viorel Cucu.
La rândul său, preotul Mitu Pascal a spus că acest festival este un moment de bucurie pentru întreaga comunitate din comuna Adâncata, în mijlocul Postului Mare. „Este un festival care scoate în evidență faptul că postul nu este numai o întristare și o căință pentru ceea ce am făcut și am greșit, ci și o bucurie pentru că putem scăpa de cele rele și putem fi în comuniune cu ajutorul bucatelor. Nu numai prin primirea Sfintei Împărtășanii, dar și prin faptul că ne putem aduna și în jurul Potirului, dar și în jurul mesei care este de post”, a transmis Mitu Pascal, care a mulțumit atât gospodinelor, cât și Elenei Cucu pentru implicarea în organizarea festivalului.