Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a participat, la finalul săptămânii trecute, la manifestările organizate la Cernăuți, în Ucraina, și în comuna Straja, la comemorarea a 100 de ani de la trecerea în neființă a marelui istoric Dimitrie Onciul. Prezent sâmbătă la Cernăuți, Niculai Barbă a depus un coș de flori din partea Consiliului Județean la mormântul marelui istoric, profesor și patriot din cimitirul istoric de la Cernăuți. Ulterior, în cursul zilei de duminică, Niculai Barbă a participat la Sesiunea de comunicări "Dimitrie Onciul - Istoric, Profesor, Fondator, Patriot", care a avut loc în comuna suceveană Straja, acolo unde s-a născut marele istoric.
„Este o zi deosebită, cu mare încărcătură emoțională. Vreau să spun că am fost parte la un eveniment extraordinar. Am văzut la Cernăuți zeci de români cu lacrimi în ochi. Era acea bucurie de a fi români împreună. Și când vorbesc despre acest lucru, vreau să aduc o mulțumire și doamnei consul general la Cernăuți. Încercările prin care a trecut această parte a lumii au făcut ca cei încercați să fie mai uniți”, a transmis Niculai Barbă.
În cuvântul său, el a spus că despre personalitatea lui Dimitrie Onciul s-au spus și se vor spune foarte multe lucruri. „Astăzi, la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice, mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să putem fi la mormântul lui să-i aducem un omagiu, și lucrul acesta s-a întâmplat în condițiile în care vremurile sunt atât de tulburi dincolo de graniță. Astăzi, avem aici Academia Română, avem Biserica și atunci când am vorbit despre Dimitrie Onciul am vorbit și despre Ciprian Porumbescu, iar astăzi, mergând pe urmele lui Dimitrie Onciul, îl regăsim și pe Ciprian Porumbescu. Pare a nu fi nimic întâmplător în istorie”, a mai precizat Niculai Barbă.
El a subliniat că în calitate de reprezentant al administrației județene consideră că pe lângă faptul că „trebuie să-i cinstim și să-i omagiem pe cei care au făcut istorie, care au scris istorie”, o preocupare importantă trebuie să fie și cea de a lega oamenii din cele două regiuni prin infrastructură. „Și mă bucur că drumurile sunt din ce în ce mai accesibile, se deschid noi puncte de trecere a frontierei, pentru ca românii de o parte și de alta a graniței să se poată întâlni mai ușor”, a încheiat Niculai Barbă.