Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Clubul Rotary Suceava Bucovina și Districtul Rotary 2241 România și Republica Moldova vor organiza cea de-a șasea ediție a Concursului internațional de dramaturgie „Matei Vișniec”. Președintele în exercițiu al Rotary Club Suceava Bucovina, Cătălina Bălăceanu, a precizat că acest concurs este deschis elevilor de liceu din România, din Republica Moldova, precum și tuturor tinerilor care scriu în limba română, în orice țară s-ar afla. „Păstrând tradiția edițiilor anterioare, inițiativa își propune să descopere, să sprijine și să promoveze noi și autentice talente care bat la porțile dramaturgiei”, a spus Cătălina Bălăceanu. Câștigătorul va fi desemnat pe data de 10 mai 2023, la Suceava. Festivitatea de premiere va avea loc în perioada 18-28 mai, în cadrul Festivalului de teatru de la Suceava.
Cătălina Bălăceanu a mai spus că în concurs sunt acceptate lucrări nepublicate și nepremiate la alte concursuri literare, tehnoredactate cu diacritice în limba română. La concurs pot participa elevi din clasele IX-XII care nu au debutat editorial, iar lucrările, care trebuie semnate de elev, se vor trimite în perioada 1 martie - 30 aprilie 2023 pe adresa electronică rotarysuceava@gmail.com. Potrivit regulamentului, unul din părinți sau profesorul îndrumător va furniza informațiile de contact și va confirma prin semnătură că textul este creația elevului. Creațiile vor fi însoțite de un curriculum vitae al elevului care va conține numele și prenumele, locul și data nașterii, studii, activitatea literară, adresa completă, numărul de telefon și adresa electronică. Fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu o piesă scurtă de maximum zece pagini, cu maximum cinci personaje. Lucrările intră în patrimoniul Concursului de dramaturgie ”Matei Vișniec”. Primilor trei clasați li se vor oferi premii după cum urmează: locul I, câștigător al premiului „Matei Vișniec” – premiu în valoare de 1.000 euro, locul II - 500 euro și locul III - 300 euro.
Bibliografia recomandată de dramaturgul Matei Vișniec elevilor care vor să participe la concurs este următoarea: Eugen Ionescu - „Cântăreața cheală”, Samuel Beckett - „Așteptându-l pe Godot”, Fridrich Dürrenmatt - „Biderman şi incendiatorii”, Marin Sorescu - „Iona”, Luigi Pirandello – „Șase personaje în căutarea unui autor”, Mihail Sebastian - „Steaua fără nume”, Alina Nelega - „Amalia respiră adânc”, Mihaela Michailov - „Copii răi”, Elise Wilk - „Pisica verde”, Matei Vişniec – „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (piesă disponibilă pe Liternet).