Colectivul de cadre didactice al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava a îmbrăcat haine cernite, în semn de doliu şi omagiu, la trecerea în eternitate a celei care a fost profesoara de chimie Stela Cornilă (25.08.1938 – 2.03.2023).
Inteligentă, cu o excelentă pregătire de specialitate, de o corectitudine exemplară, profesoara Stela Cornilă a slujit cu devotament școala suceveană (1959-1995) și Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava (1965-1995).
Munca serioasă, competentă şi perseverentă desfăşurată la clasă, în cadrul orelor de pregătire suplimentară pentru examenele de bacalaureat, de admitere la facultate, pentru olimpiade și concursuri școlare, i-a fost recompensată prin rezultatele deosebite obținute de elevi de-a lungul anilor. Școala a primit scrisori de felicitare pentru ștefaniștii admiși pe locurile I, II sau III la Facultatea de Medicină și la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca, la Facultatea de Chimie Alimentară din Galaţi.
(…)
Profesoara Stela Cornilă s-a născut la 25 august 1938, în satul Lisaura, comuna Ipoteşti, judeţul Suceava. În anul 1940, părinţii Maria și Aurelian Petruc, ţărani înstăriţi, s-au mutat în oraşul Suceava. Şcoala primară, elementară şi liceul le-a urmat în Suceava. După finalizarea studiilor liceale (1955), a frecventat cursurile Facultății de Ştiinţe Naturale-Chimie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1955-1959).
Profesoara Stela Cornilă a predat chimia la școli generale din diferite localități (1959-1964), din anul 1965 şi până în 1995 a fost profesor titular la Catedra de chimie de la Liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava.
(…)
Chiar şi după pensionare, Stela Cornilă nu a pierdut legătura cu şcoala şi colegii. În anul 2000, împreună cu profesorii Aurelia Strugariu, Dana Capbun şi Vasile Gheorghiţă, a editat cu sprijinul Casei Corpului Didactic Suceava două culegeri de „Exerciţii şi probleme” pentru clasele a IX-a şi a X-a, în conformitate cu noile programe de învăţământ şi cu manualele alternative.
Eforturile depuse în activitatea profesională au fost recompensate de performanţele obţinute de elevi la examenele de admitere şi la olimpiade şi prin distincţiile acordate: Titlul de „Profesor evidenţiat” (1986, Ministerul Educaţiei Naţionale) şi „Diploma de onoare” (2010, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava).
Pentru competența, seriozitatea, pasiunea și corectitudinea dovedite în întreaga carieră didactică şi-a atras respectul şi dragostea elevilor, prețuirea colegilor şi a comunității.
Drum bun în Lumină, Doamnă Profesor Stela Cornilă!
(Colectivul didactic al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava)