Peste 300 de persoane au participat la finalul săptămânii trecute la concursul „Sărbătoarea limbii materne”, ediția a XII-a, desfășurat la Bălcăuți. Evenimentul a fost organizat de Școala Gimnazială Bălcăuți, în colaborare cu Uniunea Ucrainenilor din România, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Primăria Bălcăuți.
A fost o manifestare complexă și completă dedicată limbii materne și comemorării victimelor războiului din Ucraina. În cadrul aceluiași eveniment a fost marcată și împlinirea a 152 de ani de la nașterea scriitoarei ucrainene Lesea Ukrainka.
Manifestarea a debutat cu slujba de pomenire pentru eroii ucraineni căzuți apărându-și țara, oficiată de pr. Daniel Petrașuc și pr. Ioan Cîrstean.
La deschidere au luat cuvântul organizatori, invitați speciali, membri ai juriului și reprezentanți ai autorităților locale: Ilie Sauciuc, președintele Filialei UUR Suceava, scriitorul Mihai Traista, Elena Torac, meșter popular și viceprimar al comunei Brodina, Rodica Timiș, consilieră a Centrului orășenesc de dezvoltare profesională a cadrelor didactice al Consiliului Orășenesc Cernăuți, lect. dr. Roman Petrașuc de la Universitatea București, fiu al satului Bălcăuți, Vasile Șoiman, primarul comunei Bălcăți, Iulian Chideșa, viceprimarul comunei Bălcăuți, Mihaela Pintrijel, directorul Școlii Gimnaziale Bălcăuți, Traian-Alin Pușcă, directorul Casei Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava.
Consiliera Centrului orășenesc de dezvoltare profesională a cadrelor didactice al Consiliului Orășenesc Cernăuți, Rodica Timiș, i-a înmânat lui Ilie Sauciuc o diplomă de mulțumire pentru participarea la masa rotundă transfrontalieră „La intersecțiile civilizațiilor, limbilor, culturilor: Olga Kobyleanska și limba maternă”, desfășurată miercuri, 22 februarie, în cadrul parteneriatului încheiat între Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), Instituția științifică de stat „Institutul de Modernizare a conținutului educației” din Cernăuţi și Instituția Мunicipală „Сentrul orășenesc de dezvoltare profesională a cadrelor didactice” a Consiliului Orășenesc Cernăuți. La această acțiune au fost prezenți și membri ai Comitetului județean UUR: Zirca Ianoș, Niculina Clapon, Cristina Chideșa, Rodica Șoiman, Torac Elena.
· Patru secțiuni
Cea de-a XII-a ediție a Concursului Județean „Sărbătoarea limbii materne” a fost moderată de prof. Lăcrămioara Grigorciuc și s-a desfășurat pe patru secțiuni: secțiunea PowerPoint, secţiunea creaţie literară proprie cu subsecțiunile poezie și proză, secțiunea de prezentare a costumului popular, secțiunea moment artistic. Lucrările din cadrul secțiunilor creație literară și PowerPoint „Limba ucraineană în școala mea” au fost evaluate, în prealabil, de un juriu format din: Irina Moisei, redactor la revista „Naș holos” din București, scriitorul Mihai Traista și lect. dr. Roman Petrașuc.
Am aflat de la organizatori că secțiunea de prezentare a costumului popular a fost jurizată de Ilaria Pușcă, directorul Școlii Gimnaziale Vatra Moldoviței și coordonatoarea Ansamblului „Gura Izvorului”, Rodica Boiciuc, meșter popular, și Torac Elena, meșter popular. Secțiunea moment artistic a fost jurizată de profesorii Zirca Ianoș, Mihai Traista și Roman Petrașuc.
În concurs au fost înscriși 305 participanți care, în decurs de șase ore, au încântat publicul cu momente variate, foarte bine pregătite: scenete, recitare de poezie, interpretare muzicală solo sau instrumentală, dansuri tradiționale.
„Putem constata evoluția spectaculoasă a concurenților, care, de la an la an, surprind juriul cu momente inedite, ca niște adevărați artiști, grație profesorilor îndrumători. Scopul concursului a fost de a atrage tineri aparţinând minorităţii ucrainene în activităţi comune menite să promoveze afirmarea identităţii culturale și etnice, ca fundament al formării cetăţeanului european tolerant și păstrător de tradiții. Această activitate a avut în vedere valorificarea creaţiilor literare și a folclorului ce aparține patrimoniului cultural ucrainean”, a concluzionat prof. Delia Martineac.