Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 48 (8272)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Regenerabil, reciclabil și ecologic

Noul normativ pentru construcțiile din lemn – un pas spre normalitate

Marţi, 28 Februarie 2023 (11:43:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
  • Beneficiile utilizării lemnului sunt nenumărate - clădiri mai ușor de construit, timpul de realizare mai scurt, poluare mult mai mică

Veste bună pentru construcțiile din lemn din România - noul normativ pentru construcțiile din lemn va permite dezvoltarea acestui sector al construcțiilor, așa cum se întâmplă în multe alte țări.

Beneficiile construirii din lemn sunt nenumărate: clădirile sunt mai ușor de construit, timpul de realizare este mai scurt, poluarea din șantiere este mult mai mică decât din șantierele „clasice”. Lemnul este singurul material structural care poate permite o decarbonizare substanțială a domeniului construcțiilor.

Ordinul și Anexa Ordinului ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr. 227/2023 pentru aprobarea reglementării tehnice „Normativ privind proiectarea și verificarea construcțiilor din lemn, indicativ NP 005-2022” au fost publicate în Monitorul Oficial al României.

Acestea vor intra în vigoare din 19 martie 2023, când se abrogă prevederile vechiului normatic, din 2003.

 

Construcțiile - 35% din totalul deșeurilor și până la 12% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră

 

Uniunea Europeană promovează folosirea lemnului în construcții.

Sectorul construcțiilor este responsabil pentru peste 35% din totalul deșeurilor și pentru 5-12% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE.

România și-a asumat, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, o direcție clară pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Dincolo de susținerea pentru Pactul Ecologic European (Green Deal), țara noastră a semnat convențiile importante privind combaterea schimbărilor climatice, cum ar fi Acordul de la Paris sau Protocolul Kyoto 2.

Produsele din lemn pot contribui la transformarea sectorului construcțiilor din sursă de emisii într-un absorbant de carbon. Promovarea produselor de stocare a carbonului este pe deplin compatibilă cu principiul neutralității tehnologice.

 

Lemnul - regenerabil și reciclabil, stochează pe termen lung carbonul

Comparativ cu oțelul sau betonul, beneficiile construcției din lemn sunt semnificative – atât în ceea ce privește stocarea pe termen lung a carbonului, cât și în reducerea emisiilor de la pădure la șantier.

Lemnul este regenerabil și reciclabil, iar utilizarea lemnului este vitală pentru o economie verde, ecologică – așa cum arată ASFOR în documentul său strategic – România Verde în 10 pași.

„Asociația noastră a subliniat de nenumărate ori nevoia creșterii sectorului construcțiilor din lemn și a militat constant pentru îmbunătățirea legislației în ceea ce privește normativele din sectorul construcțiilor. A colaborat permanent cu organismele implicate în modificarea normativelor, atât la nivelul internațional, prin Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), cât și pe plan intern – arhitecți (Organizația Arhitecților din România), constructori, producători de materiale de construcție din lemn.

România, pentru că are această resursă, este un jucător important pe piața internațională a lemnului. În contextul în care, pentru perioade de zeci sau sute de ani, arborii captează dioxid de carbon, iar lemnul îl stochează, toate statele dezvoltate care dispun de această resursă fac politici publice bazate pe folosirea lemnului în tot mai multe domenii, inclusiv în cel al construcțiilor”, explică reprezentanții ASFOR, una dintre cele mai pertinente și bine-intenționate organizații din România, care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului în toate domeniile de activitate.

 

Schimbare de paradigmă, necesară țării noastre

„Modificarea normativelor pentru construcțiile din lemn este rezultatul unor eforturi susținute ale organizațiilor românești – publice, universitare sau asociative, de drept privat, așa cum este ASFOR – care au studiat și promovat dezvoltarea construcțiilor din lemn în România.

Îi felicităm pe toți cei care au pus umărul la această schimbare de paradigmă, atât de necesară țării noastre!”, a spus Ciprian Dumitru Muscă,

președintele Asociației Forestierilor din România.

ASFOR este o organizație neguvernamentală, patronală și profesională, autonomă și apolitică, a agenților economici din domeniul exploatării forestiere, prelucrării primare și a industrializării lemnului.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul normativ pentru construcțiile din lemn – un pas spre normalitate.
 Vizualizări articol: 1582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noul normativ pentru construcțiile din lemn – un pas spre normalitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei