Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 43 (8267)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Festivalul „Tezaur Valah”, ediția a III-a, sâmbătă, la Suceava

Miercuri, 22 Februarie 2023 (15:48:03)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava va avea loc sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 16:00, ediția a III-a a Festivalului-Concurs de Etnografie, Folclor și Lied „Tezaur Valah”. Este vorba de cel mai mare eveniment cultural, educațional și artistic dedicat copiilor și tinerilor din toate zonele țării, precum și din comunitățile istorice românești situate în vecinătatea granițelor României. Festivalul are ca scop cultivarea identității culturale și lingvistice, valorificarea de către copii și tineri a specificului zonelor etnofolclorice din care aceștia provin, însușirea de valori ale culturii naționale, educarea respectului față de valori culturale, obiceiuri și tradiții ale poporului român. 

Vor fi prezenți pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava 300 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 9-23 de ani din toate regiunile istorico-etnografice ale țării, precum și din comunitățile istorice românești situate în vecinătatea granițelor (Ucraina, Republica Moldova), în urma preselecțiilor juriului fiind acceptați în concurs 30 de soliști vocali și 12 ansambluri folclorice.

Juriul festivalului este compus din distinse personalități care slujesc, prin întreaga activitate profesională, cultura tradițională și identitatea românească: Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Națională, decorată cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler în semn de apreciere pentru rolul important în promovarea folclorului și a noilor talente din rândul tinerilor artiști, pentru contribuția avută la descoperirea unor valoroși interpreți de muzică populară; Ciprian Chițu, conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale teoretice a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, fondator și dirijor al orchestrei Ansamblului folcloric universitar ”Teodor T. Burada”, care va asigura acompaniamentul orchestral al concurenților; Costinel Leonte, maestru coregraf al Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Cetățean de Onoare al județului Suceava; interpreta Maria Iliuț, originară din Crasna Bucovinei, lector superior la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova, interpretă a cântecului popular din nordul Bucovinei, conducătoarea Ansamblului etnofolcloric universitar „Crenguță de iederă” de la Universitatea de Stat din Moldova, membră a Uniunii Muzicienilor din Moldova, deținătoarea titlului onorific „Artistă a Poporului”; Nicolae Hacman, etnic român Artist Emerit al Ucrainei, dirijor al Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Cernăuți, fondatorul Orchestrei „Mugurel” din Cernăuți (formată din copii și tineri etnici români); Mihai Hrincescu, rapsod popular și etnograf; Grigore Gherman, interpret de muzică populară, profesor de canto și pian, membru fondator al Asociației Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa; Iurie Levcic, președinte al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți.

În cadrul spectacolului de sâmbătă, 25 februarie, vor susține recitaluri artiștii Maria Iliuț și Ansamblul „Crenguță de Iederă”, Grigore Gherman, Mihai Hrincescu, Ciprian Petroaie, Orchestra „Mugurel” a Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți, Grupul Folcloric „Mlădițe Bucovinene”. Biletele costă 20 de lei și se pot procura atât la intrarea în Sala de spectacol, cât și prin rezervare la numărul de telefon 0756 035 657 sau prin mesaj pe pagina https://www.facebook.com/centrul.arboroasa.

Evenimentul este organizat de Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”, în asociere cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul „Tezaur Valah”, ediția a III-a, sâmbătă, la Suceava.
 Vizualizări articol: 823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivalul „Tezaur Valah”, ediția a III-a, sâmbătă, la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei