Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava atrage atenția că virusul pestei porcine africane circulă persistent în populația de mistreți, chiar zilele trecute fiind declarat un nou focar la Iacobeni. Asta după ce un mistreț găsit mort a fost confirmat decedat din cauza pestei porcine africane.
Alte șase focare sunt înregistrate de mai multe vreme, din care patru din anul 2022. În cazul porcilor mistreți, focarele pot fi stinse numai după 24 de luni de la ultimul caz de îmbolnăvire raportat.
”Este îmbucurător că cele cinci focare la porcul domestic de anul trecut au fost închise, iar acum, în debut de 2023, nu am mai înregistrat cazuri noi de îmbolnăvire la porcul domestic. Doresc însă să atrag atenția că avem elemente clare ce confirmă circulația virusului la populația de mistreți, ceea ce impune eforturi pentru oprirea răspândirii virusului, în special pentru noi, ca autorități, cât și pentru oamenii care circulă prin pădure”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava.
Sucevenii care lucrează în pădure și au acasă porci sunt rugați să fie atenți la măsurile minime de protecție, în special de a nu intra în adăposturile porcilor domestici cu hainele și încălțămintea cu care au fost în pădure.
Orice schimbare a stării de sănătate a porcului trebuie anunțată imediat la medicul veterinar. Dacă simptomele sunt anunțate la timp, crescătorul este despăgubit la prețul pieței pentru porcul infectat.
Pesta porcină africană face ravagii în populațiile de porci, la cel domestic mortalitatea fiind de 100%.
O altă problemă actuală este legată de gripa aviară. După cum se știe, există un focar la Fălticeni, printre lebedele și rațele sălbatice.
”Focarul de la Fălticeni este în evoluție, dar numărul de păsări găsite moarte este mult mai mic, în medie un cadavru la 3-4 zile. Noi zicem că am gestionat bine problema și sperăm să stopăm complet virusul”, a mai declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.
El a îndemnat în continuare la prudență, evitarea contactului cu păsările bolnave și ținerea păsărilor domestice închise.