Principalul inculpat din dosarul privind cea mai importantă grupare de traficanți de droguri de la Rădăuți destructurată de procurorii de la DIICOT, dosar care are în centrul său actul de agresiune extremă comis asupra polițistului Dan Ciprian Sfichi, lovit cu o sabie în cap în timp ce participa la o percheziție, a fost plasat sub măsura controlului judiciar, după ce de câteva luni era acasă, în arest la domiciliu.
Alexandru Huțuleac profită din plin de lungirea nepermisă a procesului aflat pe rolul instanțelor din martie 2018. Mai concret, la jumătatea lunii martie a acestui an, dosarul va împlini 5 ani de zile de când este în faza de judecată.
După cum stipulează articolul 239 din Noul Cod de Procedură Penală, ”în toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanță nu poate depăși 5 ani”. Așadar, legal, Huțuleac nu mai putea fi ținut în arest preventiv sau arest la domiciliu mai mult de acest termen, atâta timp cât nu este condamnat.
Controlul judiciar înseamnă că inculpatul este liber să circule, având impuse și o serie de obligații și restricții.
· Ziua neagră care a schimbat în rău mai multe vieți
Reamintim, pe scurt, firul dramatic al acestui caz.
Polițistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acțiuni Speciale, a fost la un pas de moarte după atacul din 5 decembrie 2017, ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna. El face și acum recuperare și a fost pensionat medical, neavând cum să mai lucreze în poliție.
În decembrie 2017, structurile de combatere a crimei organizate monitorizau de multă vreme o grupare de traficanți de droguri din zona Rădăuți.
Procurorii DIICOT au arătat că membrii grupării și-au intensificat de la lună la lună comerțul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului 2017, s-au obținut mai multe mandate în baza cărora, în dimineața zilei de 5 decembrie 2017, polițiștii au descins la domiciliile mai multor suspecți.
Polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale, „mascații” poliției, au descins și la locuința lui Alexandru Huțuleac, zis „Duțu”. Important de precizat, din datele de anchetă ale structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Huțuleac a vândut etnobotanice unor clienți chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Marfa a fost vândută de acasă, din fața porții sale.
Aici avea să se petreacă un episod deosebit de violent, care a fost aproape de a se transforma într-o tragedie. După ce au strigat „Deschide! Poliția!” și au spart ușa de la intrare cu berbecele, trei polițiști de la Acțiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce polițiștii au pătruns în casă, Huțuleac, care coborâse deja în hol și avea în mână o sabie de „samurai” (cu o lungime totală de 102 centimetri și o lamă cu formă curbată a tăișului de 72,6 cm), l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre polițiști. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul, deși acesta s-a apărat cu brațul. Polițistul a ajuns în stare foarte gravă la spital, inițial medicii fiind rezervați în privința șanselor de supraviețuire. Constituția robustă și viața sportivă l-au ajutat însă pe polițist să-și revină treptat, chiar dacă nu complet.
· Cum încearcă să se apere Huțuleac
Huțuleac a declarat că a crezut că rivalii intră peste el în casă. Mai mult, acesta încearcă să demonstreze în instanță că percheziția ar fi fost ilegală, având loc cu mult înainte de ora 6.00.
Procurorii DIICOT au reținut în rechizitoriul de trimitere în judecată intenția de a ucide, autorul lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuțită, fapt care nu prea poate fi contestat.
Alexandru Huțuleac a declarat că nu ar fi lovit cu sabia dacă știa că la ușa sa sunt polițiști. Acesta îl cunoștea pe polițistul Sfichi, care este tot din Rădăuți.
La aproximativ trei luni de la atac, la final de martie 2018, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Alexandru Huțuleac, în stare de arest preventiv, pentru infracțiunile de ultraj sub forma tentativei de omor, constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane și loviri sau alte violențe. Trimiterea în judecată s-a făcut într-un dosar mai complex, cu cinci inculpați, legat de traficul de droguri.
Procurorii s-au mișcat repede și pentru că un inculpat nu poate fi ținut în arest preventiv mai mult de șase luni de zile, dacă nu este trimis în judecată.
· Împotmolirea dosarului s-a produs în instanță
Problema s-a mutat însă în instanță.
Dosarul urma să fie judecat de Tribunalul Suceava, care însă și-a declinat competența spre o altă instanță competentă în grad, o decizie în acest sens luând Curtea de Apel Suceava. Așa a ajuns dosarul la Tribunalul Botoșani, însă trecuse deja în jur de un an de la trimiterea în judecată.
La Tribunalul Botoșani au fost audiați martori și inculpați, doar că judecătorul care constituia completul a ieșit la pensie. Așadar, dosarul a fost preluat de un alt magistrat. Asta înseamnă că procesul s-a reluat de la zero.
Cum în dosar sunt trimiși în judecată cinci inculpați, pentru multiple infracțiuni, de la trafic de droguri la fapte cu violență, cu un număr mult mai mare de martori, procesul este într-adevăr unul complex.
Totuși, procesul s-a lungit nepermis, și astfel s-a ajuns situația de acum. Judecătorii de la Tribunalul Botoșani au amânat deja pronunțarea de mai multe ori, iar următorul termen la care ar trebui să dea o soluție este la jumătatea lunii martie.